Между 200 и 300 хиляди лева ще струва оградата, която

...
Между 200 и 300 хиляди лева ще струва оградата, която
Коментари Харесай

У нас няма установено болно животно от африканска чума по свинете

Между 200 и 300 хиляди лв. ще коства оградата, която ще се построи по сухопътната ни граница с Румъния за ограничение на риска от африканска чума по свинете. Тя ще бъде четириредова с бодлива тел, от която един линеен метър коства 60 стотинки.

 
На сериозни места ще се сложи специфична мрежа Бруто. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се разпореди от трите районни дирекции по горите. Това заяви в Добрич министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който участва на съвещание на регионалния координационен щаб, който бе основан за предприемане на ограничения за недопускане и ограничение на болестта африканска чума по свинете. Очаква се оградата да е подготвена до 10 дни, към този момент са набавени коловете.

Досега в България не е открито болно животно, заяви шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев. Има 450 000 прасета, като 390 000 от тях се отглеждат в индустриални ферми, където биосигурността е доста висока, заяви Порожанов. В момента тече инвентаризация на дребни ферми и частни дворове, където се гледат свине, само че биосигурността не е на нужното равнище и това ги прави евентуални заразители, означи той.

Властите предлагат на притежателите на такива стопанства, които се намират в 10-километрова зона към индустриалните ферми, да унищожат животните си, с цел да се подсигурява сигурността в огромните обекти. При свинете няма да има евтаназия поради африканската чума, посочи Порожанов. Не можем да задължим стопаните да убиват животните си, само че това е една от ограниченията, които вземаме, изясни той.
 
Д-р Илиев посочи, че няма потребност да се вземат проби от отглежданите във ферми прасета, тъй като болестта ги унищожава доста бързо след появяването на първи признаци. В прилежаща Румъния към този момент има над 400 огнища, като последните данни са за региона на Констанца, сподели още той.-->

 
Много значими са и превантивните дейности по граничните пунктове – неразрешен е вносът на свинско месо, всички открити количества се изземат, замразяват и унищожават. Проверяват се всички МПС-та и се дезинфекцират, ще се възобновят и дезинфекционните ями, заяви министърът. 
 
При намиране на умряло диво животно, всеки би трябвало да подаде сигнал в полицията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР