Между 2 леи и 50 леи (0,80 стотинки - 20

...
Между 2 леи и 50 леи (0,80 стотинки - 20
Коментари Харесай

Мартениците в Румъния по-скъпи тази година заради инфлацията

Между 2 леи и 50 леи (0,80 стотинки - 20 лева) варират цените на мартениците в Румъния тази година. Въпреки че поради инфлацията знаците на пролетта са по-скъпи, те не престават да се радват на необикновен интерес, най-много от децата.

За да привлекат повече клиенти, търговците демонстрират въображение и оферират знаци на пролетта от рециклирана хартия (10 леи), полимерна глина (10 леи), папиемаше, полирани и скъпоценни камъни (35 леи), под формата на брошки от плат, кожа или дантела (40 леи).

 
На пазара има даже мартеници за садене и за ястие на цена от 5 и 10 леи (2 - 4 лева), демонстрира инспекция на Българска телеграфна агенция. Последните са изключително търсени. Става дума за цветя, звезди, сърца и животни под формата на джинджифилови или шоколадови меденки, вързани с плетена шнур от бял и червен конец.

Според археологическите открития даките носели мартеници като амулети. Те били под формата на дребни речни камъчета, боядисани в бяло и алено, нанизани на конец и носени към врата. Даките вярвали, че те са знак на изобилие и хубост.

С течение на времето амулетите били изместени от червено-бялата шнур, в началото изтъкана от вълнени конци. Плетели ги единствено майки и баби с “житейски опит и мъдрост ”. По-късно към нея се прибавят сребърни или златни монети и по този начин признакът стартира да предава информация и за обществения статус на този, който ги носи.

В Румъния през днешния ден обичаят се назовава „ марцишор ” - „ дребен март ”. Символите на пролетта се подаряват на първи март и се носят през целия месец единствено от дамите и девойките. Мъжете и момчетата в Румъния не носят мартеници. Изключения има единствено в региона на Молдова и Буковина.

Обикновено мартениците се сервират в кутийки като бижута или с написано обръщение за празника, с цел да остане споменът за цялата година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР