Между 2,5 и 3 милиона българи или около 45% вече

...
Между 2,5 и 3 милиона българи или около 45% вече
Коментари Харесай

Д-р Вълков: Почти 3 милиона българи вече са се срещнали с COVID-19, ето доказателствата

Между 2,5 и 3 милиона българи или към 45% към този момент са се срещнали с ковид. Това заяви доктор Трифон Вълков от Инфекциозна болница - София, наблягайки, че заключенията са персонално негови, написа Труд бг.

Според формалната статистика в Единния информативен портал за Коронавирус заболелите към 25 януари са 214 817 души.

Д-р Вълков акцентира, че формалната статистика в никакъв случай не може да хване същинския брой на инфектирани и болни.

“В множеството случаи става въпрос за към 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка”, стимулира се медикът.

Той напомни, че за месец и половина има към 10 пъти спад на заболеваемостта - през октомври и ноември регистрирахме по 4000-5000 положителни PCR теста дневно, в този момент броят им е сред 400 и 500.

При това няма значими разлики в цифрите на тестваните хора. “През октомври и ноември не бяха включени антигенните проби. Ако и те влизаха в статистиката, несъмнено щяхме да записваме по 10 000 болни на ден”, сподели още доктор Вълков.

Той напомни обява на американски учени, изследвали резултатите от противоепидемичните ограничения. Заключението им било, че резултатите не надвишават 20% намаляване на заболеваемостта.

“Очевидно е, че 20 на 100 не е 10 пъти понижаване на броя на записаните инфектирани и заболели”, съобщи докторът.

Той бе безапелационен, че внезапният спад в заболеваемостта се дължи на обстоятелството, че мнозина от българите към този момент са се срещнали с вируса и са придобили имунитет. “За ваксинален имунитет към момента не можем да говорим”, изясни доктор Вълков.

Според него с цел да се откри какъв е процентът на българите, които са се срещнали към този момент с вируса, е належащо да се направи сероепидемиологично изследване - всеобщо проучване на популацията за съществуване на антитела.

“Не приказваме за проучване на 2 или 3 млн. души. Достатъчно е да се направи проучване на една представителна извадка, на един град, както беше направено в Банско при започване на пандемията”, изясни инфекционистът.

Според него, в случай че над 70% от хората имат антитела, би било прекомерно добре. “За страдание обаче този % е мъчно изпълним, защото се оказва, че сред 20 и 30% от хората или бързо губят антителата - в границите на месец-два, или изобщо не построяват антитела”.

Математикът проф. Михаил Константинов бе запитан може ли да се пресметна по позитивните проби броят на българите, които са се срещнали с ковид.

Ето какво отговори той: “Няма по какъв начин да се направи точна оценка на действителния брой българи, които към този момент са се срещнали с ковид. Косвено умозаключение може да се направи по позитивните PCR-и и антигенни проби.

Според данните броят на позитивните проби е внезапно снижен. Според мен над 1 милион българи към този момент са се срещнали с коронавируса”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР