Между 17 и 18 процента се увеличават заплатите на учителите

...
Между 17 и 18 процента се увеличават заплатите на учителите
Коментари Харесай

Учителите вече с минимум 1085 лв. основна заплата

Между 17 и 18 % се усилват заплатите на учителите и педагогическите експерти от през днешния ден. Минималното нарастване за всички педагогичен длъжности ще бъде 17 %.

Това е записано в Анекса към Колективния трудов контракт (КТД), подписан през ноември от Министерството на образованието и науката и от национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и учебното обучение.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лева съществена заплата. Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1120 лева, а на основните учители - 1176 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите - 1246 лева

За задачата в бюджета за 2020 година са заложени 360 млн. лева повече за трудови хонорари на учителите. Предвидени са и 54 млн. лева за нарастване на самостоятелните работни заплати на непедагогическия личен състав.

Заплатите на учителите бяха увеличени с не по-малко от 20 % и от 1 януари 2019 година. В управническата стратегия на държавното управление се планува да се реализира двойно нарастване на учителските заплати до края на мандата на кабинета, който е през 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР