Между 15 000 – 20 000 българи се нуждаят от

...
Между 15 000 – 20 000 българи се нуждаят от
Коментари Харесай

Десетки хиляди българи се нуждаят от домашна кислородотерапия

Между 15 000 – 20 000 българи се нуждаят от домашна кислородотерапия, сочи импровизирано изследване на пациентски организации. В България домашното кислородолечение се предлага от към 20 години от търговци на здравна техника, само че не се реимбурсира от страната.
По данни на Световната здравна организация, хроничните белодробни болести са третата причина за смъртност след сърдечните и мозъчно – съдови болести. От хронична дихателна непълнота страдат още редица пациенти със сърдечни, неврологични, онкологични и други болести. Лечението на страдащите от хронична дихателна непълнота се прави чрез кислородни концентратори в домашни условия.
В подтекста на Европейската седмица на донорството и трансплантацията и идното разискване на бюджета за 2019 година, на 12 октомври Народното събрание ще бъде хазаин на кръгла маса на тематика: " Възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия ". Организатор на събитието е Комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите с ръководител Антон Кутев.
Поканени са представители на Министерство на здравеопазването, на НЗОК, шефове на Клиники по белодробни и кардиологични болести, пациентски организации и асоциации. На форума са поканени ръководителят на Комисията по опазване на здравето Даниела Дариткова и членовете на комисията, както и омбудсманът Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР