Между 10 и 20 януари ще оценяват дигитално-медийните компетентности на

...
Между 10 и 20 януари ще оценяват дигитално-медийните компетентности на
Коментари Харесай

Оценяват дигитално-медийните компетентности на гимназистите

Между 10 и 20 януари ще правят оценка дигитално-медийните компетентности на гимназистите . Десетокласници от 229 паралелки са участниците в Национално проучване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите. Изследването е в 170 учебни заведения от цялата страна, определени на инцидентен принцип, оповестиха от Министерството на образованието.

Учениците би трябвало да решат онлайн тест за 60 минути . За някои от въпросите се изисква да бъде посочен един от четири вероятни отговора , за други - да се избере сред две благоприятни условия. Има и въпроси, по които от учениците се чака да напишат персонално мнение, подкрепено с причини.
 47% от учениците не доближават минимално равнище на просветеност
47% от учениците не доближават минимално равнище на просветеност

Между 50 и 60 място сме по четене измежду другите 79 страни в PISA

Проектът се осъществя взаимно от Коалиция за медийна просветеност , Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение и Министерството на образованието и науката.

Целта е да се види равнището на цифровата медийна просветеност измежду гимназистите и тя да се интегрира в образованието по всички образователни предмети.

Така учебното заведение ще развива основни компетентности и умения за живот и работа през XXI век. Акцентът ще е върху образуване на научна, финансова, цифрова медийна просветеност, както и на дух на деятелност и нововъведения .
 Смартфоните не значат цифрова просветеност
Смартфоните не значат цифрова просветеност

За самодейностите на евродепутата Момчил Неков

Друга цел е ориентирана към развиване на цифровите компетентности на педагозите посредством използване на нови технологии, облачни ИКТ услуги , новаторски цифрови способи на преподаване, консолидиране на цифровата медийна просветеност в образованието по всички образователни предмети и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР