Между 10 и 15 лева обратно ще получат потребителите на

...
Между 10 и 15 лева обратно ще получат потребителите на
Коментари Харесай

Топлофикация София възстановява до 15 лв. на абонати

Между 10 и 15 лв. назад ще получат потребителите на столичната " Топлофикация ", на които са им начислили по-високо Данък добавена стойност в изравнителните си фактури. Това оповестиха от сдружението пред Българска национална телевизия. Сумата ще бъде приспадната от актуалната фактура за заплащане или от миналата, в случай че не е платена.

При другите топлофикации не съществува казусът с надписаното Данък добавена стойност, тъй като няма планирани сметки, а потребителите заплащат действителните всеки месец. Ще бъдат обезщетени единствено тези сметки, издадени след влизане в действие на по-ниското Данък добавена стойност за отоплението. То беше понижено от 20% на 9%.

За такава сметка обаче не се приема цялата изравнителна, а единствено разликата сред платената сума и действително потребените количества. Няма да има смяна в сметките на потребителите, които са надплатили потреблението си през годината и имат да получават пари.

Схемата, по която се пресмята отплата, е следната. От към този момент получените и платени от клиента фактури се вади сумата на действителната консумация, засечена в края на отоплителния сезон.

" Ако през отчетният интервал 2021 - 2022 година е имало фактуриране на суми условно казано за 1000 лв., а общата е издадена на стойност 1100 лв., т.е. планува доначисление на 100 лв. като единствено тези 100 лв. подлежат на поправяне ", изясни Пламен Иванов, шеф " Икономическа политика " в " Топлофикация София ".

Вместо начисленото Данък добавена стойност от 20%, то ще бъде в размер на 9 на 100. Промяната ще бъде маркирана в настоящата за заплащане сметка.

" Ако няма дължими суми или някой консуматор си е платил фактурата за август, то ще бъде разполагаем клиентът да си изтегли на каса сумата от сдружението или ще бъде прихваната към последваща сметка ", сподели още Пламен Иванов.

Корекциите към този момент може да се видят на електронната страница на компанията. За хората, които получават хартиени фактури, корекциите ще бъдат получени до 10 дни.

" Смятам, че новите документи, които издаваме са изцяло ясни и транспарантни като във фактурата като спомагателна информация са разказани всички корекции, които са ясни и разбираеми за потребителите ", съобщи още Пламен Иванов.

Средната сума за приемане на клиентите е сред 10 и 15 лв. или под 1% от дължимите суми.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР