Между 10 000 и 99 999 лв дължат държавните институции

...
Между 10 000 и 99 999 лв дължат държавните институции
Коментари Харесай

Дължат на Панкин 5-цифрен хонорар

Между 10 000 и 99 999 лева дължат държавните институции на режисьора и сценарист Борис Панкин. Повече от 5 месеца културния деятел си чака парите от преводи, постановки и други планове, които би трябвало да му бъдат изплатени, научи HotArena .

„ От август месец–това са пет месеца, не са превеждани никакви дължими суми. Нито по авторски права, нито по контракти за превод и постановка, нито пътни. Има две изключения–за зрелище изиграно през септември, както и дребен хонорар за въвеждане на артист ”, написа режисьорът, чиито постановки са известни у нас и в чужбина.

Панкин разяснява, че парите, които чака са от държавни институции. Става въпрос за пиесите „ Да пееш под дъжда, „ Човекът от Ла Манча ”, „ Да, господин министър председател ”.

„ Това са мои спектакли, в репертоара на държавни и културни институти. Играят се в цялата страна. Играят се при цялостни салони. Репетирам от 1.11. отново в държавна опера–„ Кабаре ”. Парите от билетите са постъпили преотдавна в касата на институтите.

А от там по системата СЕБРА в сметката на Министерство на културата ”, споделя Панкин.

„ Фактурите са издадени, договорите са подписани, пътуванията документирани. Има издадени платежни нареждания и все пак няма заплащания, които би трябвало да бъдат осъществени по банков път. Общата дължима към мен сума е петцифрена ”, оплаква се още режисьорът, написа " Телеграф ".

И добавя, че даже и да е имало проблеми, културното министерство към този момент е трябвало да заплати парите, защото е краят на годината.

„ Те са бюджетни структури, би трябвало да завършат годината на 0. Така е било постоянно от 1985 година, когато започнах професионалната си кариера до в този момент. А в този момент оставят заплащанията за следващата година ”, покъртен е Панкин.

Той допуска, че в Министерство на културата просто нямат пари. „ Те нямат средства за заплати на чиновниците в личните си културни институции и всички заплащания за последните 5 месеца на 2018 ще станат през 2019-а.

Най-интересното е, че това включва и авторските права. Суми от към този момент заприходени и постъпили в сметката на МК средства, от които да се отдели % ”, твърди още Панкин.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР