Междинните избори в Съединените щати ще останат в историята с

...
Междинните избори в Съединените щати ще останат в историята с
Коментари Харесай

В САЩ: За първи път избират гей за губернатор

Междинните избори в Съединените щати ще останат в историята с избора на първия губернатор, който намерено декларира хомосексуалната си ориентировка и с рекордния брой дами, спечелили места в американския Конгрес, измежду които първите индианки и първите мюсюлманки.
А другояче, предстоящо демократите се завърнаха във властта, поемайки под надзор Камарата на представителите. Отсега нататък всички законодателни упоритости на президента Доналд Тръмп и републиканците ще срещат отпора на сините.
96 са дамите, спечелили място в Камарата на представителите, съгласно предварителните данни, като досегашният рекоред беше 85.
Илхан Омар и Рашида Тлаиб пък ще станат първите дами мюсюлманки в Конгреса. Много неща се случват за първи път с избора ми, съобщи Омар.
„ Първата жена, която носи хиджаб, първата бежанка, определена в миналото в Конгреса и една от първите дами мюсюлмаки, определени в Конгреса “.
Шарис Дейвидс и Деб Хаарланд пък са първите дами с индиански генезис, които влизат в американския Конгрес. Дейвидс от племето Хо-Чунк, която е някогашна състезателка смесени бойни изкуства и представител на демократите завоюва в тъмчервения Канзас.
Тя е отгледана от самотна майка и е работила като сервитьорка. По-късно приключва право в университета Корнел и е помощник в Белия дом при президента Барак Обама. Дейвидс е и първата представителка в Конгреса от Канзас, която намерено декларира, че е лесбийка.
“Тази вечер Ню Мексико изпраща една от първите индианки в Конгреса “, съобщи Деб Хаарланд от племето Пуабло Лагуна, която е неприкрит критик на президента Тръмп. След избирането си тя сподели, че ще работи за полезностите на Демократическата партия.
„ Здравна грижа за всички американци, битка против климатичните промени, прекосяване към възобновима сила, поддръжка за публичните учебни заведения, прекъсване на дискриминирането против LGBT общността, хуманна имиграционна политика. “
Щатът Колорадо избра първия губернатор в историята на Съединените щати, който намерено декларира хомосексуалната си ориентировка. Колорадо още един път удостовери какъв извънреден щат е, съобщи Джаред Полис след успеха си.
„ Като ваш губернатор желая да работя, с цел да пазя метода на живот в Колорадо. Заклевам се да послужвам на всички поданици Колорадо, без значение от партийната ви принадлежност, от мястото, където живеете, без значение от расата ви и от пола ви. Заедно сме в това! “
Джаред Полис към този момент влезе в историята като първия конгресмен, декларирал намерено, че е гей.
А другояче спиралата на американската политика се върти, повтаряйки по нов метод един остарял модел. С първите междинни избори след встъпването на Доналд Тръмп в служба, свършва управническият му комфорт. Синьото болшинство в Камарата на представителите ще дава отпор на всичките му законодателни упоритости и ще се опита да върне достиженията на предходния президент Барак Обама, които Тръмп се опита да изтрие.
От демократите ще зависи финансирането на държавното управление и повдигането на тавана на дълга. Оттук нататък Демократическата партия евентуално ще разполага и със силата да задейства процедура по импийчмънт на президента.
И въпреки всичко Сенатът към момента е в ръцете на републиканците и две от най-желаните губернаторски места на тези междинни избори – във Флорида и Охайо, бяха завоюва от републиканци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР