Механизмът за наблюдение на върховенството на закона на Европейската комисия

...
Механизмът за наблюдение на върховенството на закона на Европейската комисия
Коментари Харесай

Политолог: Европейската комисия се превръща в съучастник в подриването на върховенството на закона

Механизмът за наблюдаване на върховенството на закона на Европейската комисия (ЕК) не отразява вкоренени, систематични проблеми на върховенството на закона в България. " Вместо да служи като " инструмент за предварителна защита " и фактически да разпознава съществуващите недостатъци на върховенството на закона в България, отчетът показва ненапълно и неразбираемо изложение на систематичната корупция, която продължава да заплашва съществени права на българските жители ".

Това е част от констатацията на разбор, направен от Албена Азманова, учител по политология в Школата за интернационалните проучвания на университета на Кент в Брюксел и Бетъни Хауърд. Изследването е поръчано от Клеър Дейли, народен представител в Европейския парламент от групата на левицата. В нея комисията е наречена " съизвършител " в подриването на върховенството на закона и се отклонява от отбраната на главните права на жителите.

Пълният текст на разбора -

Събитието за представянето на отчета беше проведено от Министерството на културата. Малко преди началото Дейли, която се познава с Минеков от антиправителствените митинги през 2020 година, когато пристигна на една от демонстрациите (тогава Минеков беше част от " Отровното трио ", в което влизаха юрист Николай Хаджигенов и Арман Бабикян), получи от Хаджигенов бяла тениска с " окървавени следи " - знак на ненаказаното принуждение от митингите през 2020 година.

" Вашите битки за почтена политика накараха Европейския съюз най-сетне да обърне внимание и да покаже, че комисията се провали да отбрани правата на жителите.Това е органът, виновен да отбрани хората, само че той се провали ", съобщи Дейли при откриването на събитието.

" В този отчет няма огромни разкрития, всички обстоятелства са известни, категорично се придържахме към информация, която е била елементарно налична за европейските институции и Европейската комисия, с цел да посочим обстоятелството, че тези пропуски са можели да бъдат избегнати ", разяснява създателят Азманова. Според нея задачата на разбора е да се сложи въпроса за политическата отговорност, както на българските управляващи, по този начин и на Европейската комисия. " Защото въпросът е доста елементарен ­върховенството на закона не се нарушава, когато законът се нарушава, а когато нарушаването на закона остава безнаказано ", заключи Азманова.

Съдебната система дава отговор на условията на Европейската комисия, само че все пак продължава да е неефективна. " И досега, в България няма наказани политици от високо равнище, нито мафиоти с сан " кръстник ", а европейските финансови средства, които не подлежат на строга отчетност, укрепват взаимовръзките сред страната и мафията, като по този метод улесняват развой, посредством който страна членка, официално обвързана с член 2 от Договора за Европейски Съюз, да се трансформира в " завладяна страна " ", написа още в отчета.

" Комисията не съумява да изобличи тежките и систематични нарушавания, осъществявани по отношение на върховенството на закона, и по този метод да поддържа демократичните сили в България в напъните им да възвърнат контрола си върху политиката на страната. Като декларира че има прогрес, макар документираните доказателства за тъпчене на върховенството на закона в България, при все това тези доказателства са й предоставени,

Европейската комисия де факто спомага за заличаването на върховенството на закона в страната, се показва в разбора. Според него в двата отчета, в ущърб на българското общество, ръководещите се радват на много благосклонно отношение, изключително спрямо осезаемо по-­острия звук на рецензиите към Румъния, Полша, Унгария. Анализаторите разясняват, че " от зловредните последствия от систематичната корупция и неприятното ръководство " страда освен българското общество, те минават и оттатък рамките на страната.

" Отговорността за ръководството на България принадлежи не на европейските институции, а на българските граждани; те би трябвало да управляват политическата класа и да я принудят да съблюдава условията за честна политика. Въпреки това, извънредно значимо е Европейски Съюз да оказва поддръжка на българските жители в битката им за господство на закона ", написа още в разбора.

" Влизането на България в Европейския съюз беше обвързвано за доста хора с вярата, че Европа ще ни защищити от " неприятните владетели ", вярата беше, че европейските институции ще принудят управленческата класа да се придържа към такива съществени хрумвания като правовата страна и върховенството на закона, единствено че това не стана ", счита още Азманова.

Според служебния министър на културатата Велислав Минеков, " мъчно може да се приказва за господство на закона, продължаваме да бъдем онази забравена балканска страна, остава в самотата на своето злощастие, макар че е член на Европейския съюз ".

Той подчертава особено на положението на медиите, като по думите му в България средата на медиите е " мощно подтисната ". " Живеем в среда на потиснато медийно пространство - купувано и препродавано и е в ръцете на олигархични кръгове. Много мъчно се показват медии, които са свободни. Щетата е забележима всеки ден, изключително в тази серия от избори, операцията е различима ", сподели още Минеков.

В отчета също е маркирано, че в България масмедиите са отстранени от това да са средство за надзор над произвола при упражняването на властта в България. И това става по няколко метод - от заплашване на публицисти до придобиване на собствеността върху избрани медии от страна на предприятия на олигарси, чиито дневен ред е партизанско-политически.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР