Механични готвачи в Германия и роботи сервитьори в София -

...
Механични готвачи в Германия и роботи сервитьори в София -
Коментари Харесай

Помощ или заплаха: Роботи сервитьори работят в заведение в София

Механични готвачи в Германия и роботи сервитьори в София - в ресторантьорския отрасъл технологиите лека-полека изместват хората. Помощници или опасност за хората са машините?

Снимка: bTV

Веселин Янков е притежател на заведението на „ Цариградско шосе “, което първо в София внедрява машинен личен състав. Избира роботите, тъй като хората, които обслужват с отношение са все по-малко.

„ Нямаме задоволително положителни техникуми, нямаме задоволително положителни места, които да образоват личен състав. Повечето младежи нямат трудови привички, организационни качества “, счита Веселин Янков.

Робот – стихотворец от Древен Китай, робот - барман, робот - държавен чиновник са дребна част от експонатите

Бела към този момент една година сервира в неговото заведение. Тя радва клиентите и не е заплаха за личния състав. С нея Веселин икономисва 4 работни места. Той не мисли да стопира с нововъведенията. Следващата му цел е робот, който прави кафе и измива чашите.

„ Те не са опасност и не заместват работните места на хората, тъй като в действителност няма хора за работа. По-скоро те са ни от изгода “, споделя притежателят на новаторското заведение. 

Пренасят пациент от леглото му до инвалидната количка

В Грьомиц, Германия, неотдавна имат робот готвач на име Роби. Приготвя шест разнообразни ястия единствено за три минути. Има две ръце, пет тенджери и 24 контейнера за предпазване на продуктите. Това е задоволително за 150 порции, а съставките се зареждат три пъти седмично.

Снимка: bTV

„ Трябва да помислим по какъв начин в действителност можем да предоставяме нашите кулинарни услуги всеки ден, седем дни в седмицата. И за това Роби сигурно също е едно от вероятните решения “, казва обственикът Нилс Батенфелд.

Снимка: bTV

Гостите на ресторанта заплащат сред 9,50 и 13 евро за приготвеното от Роби. А самият робот коства на собственика 250 000 евро и е нужна инвестиция с доста нови благоприятни условия.

Снимка: bTV



„ Ако разпознаем опциите, които ни предлага напълно новата среда, пораждат и изцяло нови работни профили. И мисля, че в последна сметка един робот или технология в никакъв случай не лишава работни места, а основава нови “, счита Нилс Батенфелд.

Роботите в ресторанта наподобяват изкушаващо и симпатично решение. За притежателите те са инвестиция, за клиентите прецизни реализатори, които не желаят бакшиш. Но какъв брой скоро новите помощници ще завземат пазара?

Тя се състои от 13 хиляди датчика, които трансформират цвета си при допиране

„ Технологиите се развиват и биха могли да се развият много бързо и за една седмица да се извърнат нещата, само че за момента не виждам такива сигнали “, споделя Надя Василева от Българската конфедерация по заетостта.

Надя Василева регистрира, че освен по света, само че и у нас роботите в сектора ще са помощ, а не опасност.

„ Колкото по-бързо навлязат роботите, толкоз по-добре ще бъде за нашата стопанска система, така като по-скоро ще оказват помощ, в сравнение с да освободят хора от работа “, добавя тя.

Снимка: bTV


И до момента в който си мислим, че тоталното автоматизиране е някъде надалеч в бъдещето, пазарът не спи. Роботът Нала, към този момент не просто подготвя всички типове ястия, само че се управлява от изкуствен интелект. Въпрос на време е помощници като него да залеят пазара, а за какво не и да стигнат до вашата кухня. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР