Мегри, Армения – Една седмица след като Азербайджан завзе Нагорни

...
Мегри, Армения – Една седмица след като Азербайджан завзе Нагорни
Коментари Харесай

„Няма да дадем земята си“: арменци близо до азербайджанския ексклав

Мегри, Армения – Една седмица откакто Азербайджан завзе Нагорни Карабах, Марго, 74-годишен пенсиониран пиано инструктор, седеше в кафене и се чудеше дали нейният роден град Мегри, в Южна Армения, скоро ще показа ориста на Карабах.

На арменски Мегри значи градът на меда, само че животът рядко е сладостен, сподели Марго, не на последно място в този момент.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Khankendi зарязан, откакто Азербайджан победи арменските сепаратисти Европейски Съюз търси нови договаряния за Нагорни Карабах, усилва помощта за Армения „ Те ни убиха, по какъв начин можем да живеем с тях в мир? “ завършек на списъка

Тя има вяра, че след скорошната победа на Баку, Азербайджан, осмелен, в този момент ще се опита да завземе елементи от родния й район, стратегическа линия земя, която разделя Азербайджан от неговия ексклав Нахичеван.

„ Ние се тревожим всеки ден. Всеки час. Ние даже знаем къде са ситуирани техните войски на нашите граници “, сподели Марго. „ Няма да дадем земята си, нито късмет. Ще се борим до дъно. Но в случай че го завладеят, ще принудят и всички нас да излезем отсам. ”

В руските дни Мегри, планински град с към 4000 поданици покрай границата с Иран, лежеше на влаков маршрут, свързващ Азербайджан с неговия ексклав. Но след години на спор сред съседите за Нагорни Карабах и взаимни актове на принуждение, маршрутът изпадна в давност.

Армения и Азербайджан водиха две войни за Нагорни Карабах, през 90-те и през 2020 година Но тази година, след светкавичната атака на Азербайджан, Баку пое цялостен надзор над района, който се намира в неговите граници. Допреди няколко месеца в него доминираха етнически арменци. Сега наподобява на нереален град, защото множеството са избягали в Армения.

След втората война в Карабах, която приключи със съглашение, подкрепено от Русия, Армения се съгласи да разреши сухопътна връзка сред Азербайджан и Нахичеван.

Докато Азербайджан и Русия настояват, че пътят е бил предопределен да бъде отвън контрола на Армения, следен от съветската Федерална работа за сигурност или ФСБ, Армения отхвърля това пояснение.

Според Ереван съглашението е подписано по времето, когато Азербайджан блокира единствената сухопътна връзка на Армения с Нагорни Карабах и е предопределено като част от компромиси.

Но защото Азербайджан стартира деветмесечна обсада на региона през декември 2022 година, като дейно откъсна етническите арменци от външния свят и в последна сметка си върна региона, Армения не се усеща длъжна да извърши своята част от съглашението.

>

И това е макар изказванието на Азербайджан, че може единствено да завоюва от договорката.

„ Армения ще може да се възползва от разрастващата се търговия в района и всички търговски планове, които е евентуално да бъдат осъществени в бъдеще “, сподели Канан Хейдаров, политически анализатор от Азербайджан, пред Al Jazeera.

„ Ще може да донесе огромни стопански облаги. Както е известно, Армения не съумя да се възползва от доста огромни търговски планове, създадени в района до момента. ”

През последните години президентът на Азербайджан Илхам Алиев стартира да назовава Армения „ Западен Азербайджан “. Той също стартира да приканва за основаването на „ Зангезурския кулоар “, автомагистрала, свързваща Азербайджан с Нахичеван по някогашната руска железопътна линия.

„ Коридорът Зангезур е историческа нужда “, сподели Алиев предишния януари, добавяйки, че той ще бъде основан без значение дали Армения го желае или не. По-рано, през 2021 година, президентът заплаши да го откри със мощ.

След успеха на Азербайджан над Нагорни Карабах, която докара до съвсем цялостно изселване на арменското му население, локалните поданици като Марго – и някои специалисти – се притесняват, че Азербайджан може да реализира проекта си със мощ.

„ Мисля, че Алиев внимава да не изгаря мостове откъм гърба. Той обича да се появява в Давос, Мюнхенската конференция по сигурността и други световни конгреси и желае да продължи да доставя газ на Европа “, сподели Дейвид Акопян, някогашен посланик на Организация на обединените нации и арменски анализатор, пред Al Jazeera.

„ Но той ще вземе толкоз, колкото му е разрешено, тъй че би трябвало да сме деликатни и готови. Важно е, когато се случи, да имаме ограничения да отговорим на експанзията. “

Русия, обичаен съдружник на Армения, чиито войски бяха виновни за отбраната на популацията на Нагорни Карабах, не съумя да предотврати военната атака на Азербайджан.

Анализатори споделиха, че Москва може да не се опълчи на основаването на кулоар, който да свърже освен Азербайджан с Нахичеван, само че и Централна Азия – район в задния й двор – с Турция и по-нататък с Европа.

Много арменци, които в този момент имат малко религия в Русия, също се обърнаха против премиера Никол Пашинян, обвинявайки го, че заплашва сигурността на Армения посредством антагонизиране на Русия.

Русия има доста военно наличие в Армения, до момента в който ФСБ управлява някои от границите на Армения. Освен това е най-големият търговски сътрудник на Армения, който управлява енергийния бранш на страната.

„ Крайната цел на Русия тук е да смени арменското държавно управление, защото Пашинян се пробва да реализира геополитическа смяна в района “, твърди Карен Арутюнян, основен редактор на арменския новинарски уебсайт CivilNet.

" Опасявам се обаче, че в последна сметка дейностите на Пашинян единствено ще усилят въздействието на Русия върху Армения, макар възходящите антируски настроения измежду обществото. "

Армения получава непрекъсната поддръжка от Съединените щати и Франция. По време на посещаване в Ереван по-рано този месец френският външен министър Катрин Колона се съгласи да достави военно съоръжение на Армения.

Междувременно Азербайджан е непосредствен съдружник на Турция, член на НАТО, чието въздействие в Южен Кавказ набъбна доста през последните години.

„ Азербайджанска инвазия е реален сюжет “, сподели Арутюнян. „ Ако това се случи, никой няма да го спре: нито Европейският съюз, нито Съединените щати. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР