Мегапроект в Турция ще гълта“ – разбирайте го в пряк

...
Мегапроект в Турция ще гълта“ – разбирайте го в пряк
Коментари Харесай

Турция изсмуква река Тунджа за Одрин

Мегапроект в Турция ще „ гълта “ – разбирайте го в директен смисъл, вода от река Тунджа, с цел да напоява земеделските производители в Одрин, написа Калин Каменов във " Факти ".

И по този начин турската почва ще става по-плодородна с българска вода.

Язовир Чьомлеккьой е „ 40-годишната фантазия “ на производителите от Одрин. Той ще донесе вода на 56,5 хиляди декара земя. Строителството му е включено в капиталовата стратегия на Турция през 2022 година

При завършването на язовира поливното земеделие в региона ще придобие все по-широко разпространяване, а моделите на посевите и продуктивността ще се усилят. С плана за язовир и напояване ще се облагодетелстват 11 села в и към Одрин, а това ще направи района преобладаващ в производството на ориз, слънчоглед и пшеница.

Местният ръководител на Партията на справедливостта и развиването в Одрин Белгин Иба споделя: „ С плана, който ще бъде изпълнен от нашата Генерална дирекция на държавните хидротехнически уреди, 56,5 хиляди декара от нашата земя ще се срещнат с вода и плодородието на Одринската почва ще оживее с живота, даден от водата. Това ще обезпечи забележителна добавена стойност за нашия район. “

Президентът на Земеделската камара на Лалапаша Танер Йозтюрк съобщи, че потенциалът за напояване ще се усили с построяването на язовира и добави: „ Стойността на водата се повишава вследствие на сушата, която се усили с световната климатична рецесия. Последиците от климатичната рецесия започнаха да се усещат и в Одрин. Водата и поливното земеделие са от огромно значение. Слънчогледът и доста сходни значими артикули са наранени от сушата. Преминаването към поливно земеделие разрешава производството им. Това ще обезпечи забележителна добавена стойност за нашия район. Със завършването на язовира дефицитът на вода в оризовите полета през сухите години ще бъде предотвратен. Когато има вода, селското стопанство ще бъде доста по-продуктивно. “

Язовир Чьомлеккьой е мегапроект, в който е заложен първо смисълът, а по-късно се търси резултатът. Така разсъждават в Турция.

Как ще се зарежда язовирът, от кое място ще идва водата…
От река Тунджа. Тя е третата по дължина река в България, като по-голяма част от нея – цели 350 километра мият крайбрежията на българска земя – територии на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, Стара Загора, а 40 километра от реката пресичат вилает Одрин в южната ни съседка Турция и самия Одрин – най-голямото обитаемо място по течението на реката.

Откъде извира река Тунджа?
В Калоферска планина на Стара планина, на 2083 метра надморска височина и покрай връх Юрушка камара е изворът на Тунджа. При извора си обаче тя не носи това име, а се назовава Селска река. Различни са и имената, които Тунджа е носела в предишното. Наричана е Тонзос или още Тонзус. По целия си път Тунджа минава през десетки обитаеми места, като ширината на коритото ѝ непрестанно се трансформира – от няколко метра до няколко километра. В някои от най-тесните сектори по поречието на Тунджа са построени язовирни стени като да вземем за пример в региона на село Копринка е построена язовирната стена на язовир „ Копринка “, а в региона на Межденишкия пролом – язовирната стена на язовир „ Жребчево “ – това са двата най-големи язовира по течението на реката.

По поречието на Тунджа има 33 обитаеми места, измежду които 6 града и 27 села, 5 от които обитаеми места са в южната ни съседка Турция. Там е и най-голямото обитаемо място по поречието на Тунджа – Одрин.
Когато стартират строителните работи, турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ съобщи, че язовирът ще има годишен потенциал за задържане на вода от 22,5 милиона кубични метра: „ Когато язовирът с обща стойност на плана от 800 милиона лири (б.р. - към 48 млн. лева) е приключен, това ще укрепи индустриалната мощност на Одрин. “

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР