Мегаполисът Истанбул ще има определяща роля и за резултата от

...
Мегаполисът Истанбул ще има определяща роля и за резултата от
Коментари Харесай

Жителите на Истанбул се стичат да гласуват на балотажа

Мегаполисът Истанбул ще има определяща роля и за резултата от втория кръг на президентските избори за 13-ти президент на Турция, който се организира през днешния ден в страната, защото 11,5 милиона от общо към 60 млн. гласоподаватели в народен мащаб са в Истанбул. 850 хиляди души ще гласоподават за пръв път на тези избори, осведоми Българска телеграфна агенция.

30 хиляди от всичките 192 000 секции, разкрити на територията на страната, се намират в Истанбул, в това число и Граничен контролно-пропусквателен пункт на двете най-големи летища и пристанище на страната, на които се гласоподава през днешния ден. На първия тур на 14 май в Истанбул бе записана 90,53 % изборна интензивност /при 86,7 на 100 за страната/,което се смята за връх. Днес също се чака доста висока изборна интензивност.

“Досега няма случай в международната история на избори с изборна интензивност, достигаща 90 %. За пръв път се организират избори за президент на втори тур. По този метод Турция съобщи битката си за народна власт, която ще се осъществя през днешния ден ”, съобщи Ердоган, откакто упражни вота си в учебното заведение " Саффет Чеби " в Истанбул. В същото време той прикани сподвижниците и симпатизантите си да не се отпускат поради резултата на първия тур /тогава за Ердоган гласоподаваха към 27 млн. души, а за Кълъчдароглу към 24 млн. и 2,8 млн. за третия претендент Синан Оган, който отпадна. 

Спокойно и без произшествия минава изборният ден както в цялата страна, по този начин и в мегаполиса Истанбул, уточни ръководителят на Висшата изборна Комисия Ахмет Йенер. Той акцентира, че гласоподавателите демонстрират доста огромен интерес към днешните избори. Гласуването в Истанбул стартира в 8.00 часа сутринта и ще завърши в 17.00 часа. Истанбулските улици, които нормално в неделя са пусти, през днешния ден са оживени от хора, която отиват към секциите за гласоподаване в кварталите по местоживеене. “Въпреки че през днешния ден времето е дъждовно, това не ни попречи да отидем да гласуваме. Дъждът е на хубаво и се надяваме, че ни чака по-добро бъдеще ", сподели Биргюл Заман, фармацевтка, с която разговаряхме пред секция 2071 в учебното заведение " Хасан Шадоглу " в квартал Идеалтепе на азиатския бряг на Истанбул.

“Пред учебното заведение имаше много хора, които бяха пристигнали преди 8 часа, в очакване да отворят секциите ”, сподели представител на изборна комисия в учебното заведение, който пожела анонимност. В това учебно заведение се обитават общо 10 изборни секции с по към 400 гласоподаватели всяка. Докъм 11 часа бяха дали своят вот няколко хиляди души. В обедните и ранните следобедни часове се чакат още повече. На бюлетината са имената и фотосите единствено на двамата претенденти - Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, и гласоподавателят избира единия, заради което и гласуването е като на референдум и става бързо. За разлика от предходния тур, когато се гласуваше и за партии и отнемаше повече време.

“Процедурата по гласуването става доста бързо, за по малко от минута. Ние дадохме вота си за единия претендент. Поради това и не се наложи да чакаме, няма и опашки както на 14 май ”, споделиха Мелиса и Фехми Чолакоглу, които бяха пристигнали да гласоподават с дребния си наследник. Много възрастни хора, някои подкрепяни от околните си, също са пристигнали да гласоподават.

Кметът на истанбулската огромна община Екрем Имамоглу също гласоподава в Истанбул при доста огромен интерес от страна на десетки хора, които го чакаха извън. В изказването, което направи след гласуването си, Имамоглу подчертава на опазването на сигурността на вота на всеки един гласоподавател. “Въпросът през днешния ден е всеки един глас да доближи до получатела, за който е подаден. Не би трябвало да се загуби нито един глас. Защото вотът е достойнството на една нация ”,каза той.  

В следобедните часове се чака напорът към секциите да се ускори. На първия тур на 14 май към 1 млн. гласоподаватели в Истанбул не са дали своят вот. Дали ще се явят на този тур, ще стане ясно след 17 часа. Изборният ден ще завърши в 17 часа. След това ще стартира броенето на бюлетините, подадени в страната и на ГКПП-тата, а също и тези от чужбина, които се съхраняват в Анкара.

Близки до държавното управление източници обявиха, че Ердоган се планува да наблюдава изборите в дома си в Истанбул. Засега няма информация дали ще замине за Анкара за среща с електората, както правеше по традиция на предходни избори за отпразнуване на резултатите.

Първите резултати се чака да стартират да постъпват малко след 17 часа от Висшата изборна комисия. Предполага се, че резултатите от историческия избор за 13-ти президент на Турция ще станат известни не доста дълго след привършване на изборния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР