Мегаделото за водната криза в Перник влезе в спецсъда. Пред

...
Мегаделото за водната криза в Перник влезе в спецсъда. Пред
Коментари Харесай

Мегаделото за водната криза в Перник влезе в спецсъда

Мегаделото за водната рецесия в Перник влезе в спецсъда. Пред Темида застават ексминистърът на екологията Нено Димов и някогашният краткотраен кмет на общината Севдалина Ковачева. Обвиненията са за умишлена занемареност, довела до източването на язовир Студена и воден режим за десетки хиляди перничани.

Първото у нас дело против настоящ министър да се гледа в Перник - за това ще упорства прокуратурата пред Специализирания съд. Причината - очевидците са над 150 и множеството са от миньорския град. Тук е и големият размер от документи - над 4000 страници за водната рецесия, която се трансформира в голямо тестване за Перник през 2019 година

Източен до сериозни равнища язовир и подаване на вода не за битови, а за промишлени потребности - това са част от аргументите за водната рецесия и за обвиняванията против Нено Димов.

„ Въпреки наличната информация в Министерство на околната среда и водите, която е била, че водният запас в язовир Студена понижава, министърът е дал приоритет на прилагане на вода за промишлени потребности “, сподели представителят на СПП Христо Кръстев.

„ Това е първият случай след 90-та година за заблуждение под наказателна отговорност на настоящ министър “, сподели Валентина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура.

Резултатът съгласно спецпрокуратурата - 8 месеца воден режим за 97 000 перничани и нанесени вреди за близо 2 милиона лв.. Бившият екоминистър през днешния ден беше сбит и отхвърли да разяснява.

Бившият краткотраен кмет на Перник не открихме за коментар. Според прокуратурата Севдалина Ковачева знаела, че градът е пред злополучие, само че не въвела воден режим. Заради дупките по водопроводите в града с обвиняване е и някогашният началник на пернишкото ВиК.

Иван Витанов обаче не знаеше, че го проверяват и изясни, че постоянно е подавал информация за източения язовир и в общината, и в екоминистерството.

„ Ако ми бяха споделили, аз щях да ги подхваща, нали ви е ясно това нещо, само че за жалост – глас в пустиня “, съобщи Иван Витанов.

Делото против него сега е в Перник и към този момент е висящо, а перничани и през днешния ден се борят - и с течовете, и със спомените за водния режим.

В Перник се надяват отговорните за водната рецесия да понесат отговорност.

Очаква се процесът да стартира най-късно през октомври. Ако в съда виновността на Димов се потвърди, той може да получи над 5 години затвор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР