Медуза е една от трите сестри горгони, дъщери на морските

...
Медуза е една от трите сестри горгони, дъщери на морските
Коментари Харесай

Медуза и митът за Персей

Медуза е една от трите сестри горгони, дъщери на морските чудовища Форкис и Кето. Сестрите й Стено и Евриала били безсмъртни, а единствено Медуза смъртна.

За сестрите не се загатва съвсем нищо като група, само че за Медуза съществуват няколко мита по отношение на живота и гибелта й. Най-известният от тези легенди се отнася до нейното ликвидиране. В своята „ Теогония “ Хезиод разказва по какъв начин Персей отрязва главата на Медуза, а от кръвта й се раждат Хризаор – златен колос и Пегас – крилатият кон.

Медуза

Митът за Персей и Медуза, съгласно Пиндар, стартира по следния метод. Персей бил наследник на Даная и Зевс. Преди да се роди обаче, на бащата на Даная (царят на Аргос Акрисий) му било предсказано, че синът на Даная ще го убие. Затова Акрисий заключва Даная в бронзова кула, само че Зевс отива при нея под формата на златен дъжд. След тази среща Даная забременява.. Акрисий не желал да предизвика Зевс, по тази причина затворил щерка си и внука си в дървен сандък и ги хвърлил в морето. Майката и сина били избавени от Диктис на остров Серифос. Именно Диктис отгледал момчето и го научил на геройство, само че неговия брат Полидект изпратил Персей на животозастрашаваща задача.

Полидект бил влюбен в майката на Персей и желал да се ожени за нея, само че Персей пазел майка си от Полидект, защото считал, че той не се държи почтително към нея. Тогава Полидект взема решение да измами Персей, организирайки огромно тържество, на което той оповестил, че всеки би трябвало да донесе кон. Персей нямал подобен и когато признал, че не носи подарък, той предложил да даде на Полидект подарък, който той пожелае, без значение какъв. В това Полидект видял опция да се отърве от Персей и изискал главата на единствената смъртна горгона – Медуза.

Медуза обаче била доста рисков зложелател, защото можела да трансформира всеки, който погледнела, в камък. В някои от вариациите на митовете се споделя, че Медуза е родена като страшилище, както сестрите си, разказана е с коса от змии, голям брой езици, грозни зъби, с крила и безконечни нокти. По-късно Овидий написа, че Медуза била единствената горгона, която имала змийска коса, тъй като това било наказване, отправено й от Атина.

Персей, благодарение на божествени блага, разкрил пещерата на Медуза и я умъртвил, отрязвайки главата й. Много създатели показват, че Персей е могъл да извърши този героичен героизъм, употребявайки огледален бронзов щит, който му бил даден от Атина, до момента в който Медуза спяла. Когато горгоната била убита, от отрязания й врат излезли Пегас и Хризаор (деца на Медуза от Посейдон).

Персей и главата на Медуза

Сестрите на Медуза – Стено и Евриала почнали да преследват Персей, само че той имал подарък от Хадес – шлем на тъмнината, с който ставал незабележим и горгоните не могли да го намерят. Когато схванал, че е избавен, Персей литнал дружно с главата на Медуза, която била безвредно опакована, към дома си. По пътя си обаче, спрял в Етиопия, където царството на крал Цефей и кралица Касиопея било измъчвано от морското страшилище на Посейдон. Посейдон бил ядосан, тъй като Касиопея твърдяла, че нейната щерка Андромеда била еднообразно красива с нереидите (морските нимфи). Персей убива чудовището и по този начин печели ръката на Андромеда. Андромеда обаче към този момент била сгодена, по тази причина Персей употребява главата на Медуза, с цел да трансформира предходния избраник на обичаната си в камък.

Персей се върнал вкъщи при майка си, само че бил сърдит от измамата на Полидект. Той още веднъж употребявал главата на Медуза и трансформирал Полидект и подчинените му в камък. След това дал царството на Диктис.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР