Медиците от университетската АГ болница Майчин дом“ и болница Щерев“

...
Медиците от университетската АГ болница Майчин дом“ и болница Щерев“
Коментари Харесай

Бебе с рядка малформация на белия дроб е било спасено в „Майчин дом“

Медиците от университетската АГ болница „ Майчин дом “ и болница „ Щерев “ са съумели да спасят дребната Вилиана и да показват, че положителната диагностика и модерната медицина е на високо равнище у нас при редки малформации на плода . Досега при сходни случаи най-честият лекарски съвет е да се приключи бременността, само че при този доктор Маринов и доцент Чавеева се решили, че бебето има късмет за естествен пълностоен живот.

Малформацията е била белодробна секвестрация . Тя се среща рядко в България, като диагнозата е с периодичност 0.1% , изяснява доктор Цанкова, която е част от операционния екип в „ Майчин дом “. Белодробната секвестрация е независима тъкан с лъбрестна конструкция и когато е с по-голям размер се намесва в дишането на бебето след раждането. То или мъчно диша , или не може да диша . Освен това в съответния случай е имало и леко изместване на сърцето вдясно.

Проблемът е бил диагностициран в 20 седмица на бременността . В продължение на 4 месеца по-късно бременността и развиването на малформацията са били следени от проф. Иван Костов в болница „ Майчин дом “.

Подготвяло се е планувана интервенция с цезарово сечение в болница „ Майчин дом “, където е най-хубавото поделение по неоантология у нас, а лекарския екип е следил пациентката и знае какво може да чака. Наличната инсталация, също е била от голяма важност.

Бебето обаче не е дочакало плануваната дата и интервенцията е била изпълнена по неотложност в края на 8 август от медицинския екип в лицето на проф. Иван Костов, доктор Цанкова, акушер неонатолог Анна Попиванова и анестезиолог. Операцията е била сполучлива и бебето е проплакало , само че малко по-късно е имало усложнение с дишането. Тук положителната диагностика и подготовката на екипа са си споделили думата – новороденото е минало на уред за командно дишане .

След това всичко е било в ръцете на екипа неонатолози отпред с проф. Слънчева и педиатъра-кардиолог доктор Румен Маринов. Приложено е решаващо лекуване с смяна на циркулацията на кръвта , което е дало необикновен резултат. След 7 дни дребната Вилиана е почнала да диша сама, отваря очички и плаче.

Процесът на наблюдаване ще продължи до цялостната регресия на малформацията .

Същевременно майката насочва следното обръщение:

„ Искам да опиша нашата история, с цел да вдъхна убеденост на всички бъдещи майки с проблеми да не прекъсват бременността, а да се поучават с най-хубавите български лекари и да имат вяра. Голямо благодаря на лекарите от „ Майчин дом “ и болница „ Щерев “. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР