Медицинският университет - Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и Институтът по ...

Медицинският университет - Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и Институтът по

И България с принос в научни изследвания за персонализираната медицина

Медицинският университет - Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски " и Институтът по минералогия и кристалография към Българска академия на науките осъществят план Център за подготвеност "Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД), финансиран от Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 година Той започва своята работа през март 2018 година и е ориентиран към основаване на модерни здравни технологии.

"Изградихме този център с упоритостта да създадем модерна инфраструктура, едно съоръжение с високо профилирани апарати, посредством които да стартираме научни проучвания в сферата на персонализираната медицина ", изясни ректорът на Медицинския универститет в Пловдив - проф. доктор Мариана Мурджева в "България заран ".

По думите ѝ самото название "персонализирана медицина " значи да се употребява точното лекарство за точния пациент и точното заболяване.

"Едната група болести, където може да бъде прилаган, е онкологията. Могат да бъдат таргетирани инфекциозни болести, даже психиатрични. Нашият фокус са тъкмо избрани онкологични, хематологични и сериозно болните пациенти ", изясни тя.

"В ПУ участваме с построяването на пет лаборатории. Нашата специализация е в актуалните биотехнологии, като в тази част ние включваме опция за работа на експертите в естествените науки, които ще си взаимодействат със експерти в сферата на биотехнологиите ", уточни ръководителят на научния съвет на плана проф. Илия Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че са закупени апарати, които към този момент са единствени в България и ще разрешат приемането на нужните им варианти.

"В лабораторията влизат апарати от нов вид. Когато имаме едно лекарство, което е таблетирано и доставено в аптеката, ние би трябвало да проверим какъв брой време резервира химичната си валидност. Има няколко процеса, които могат да характеризират стареенето на медикамента ", добави проф. Борис Шивачев от Института по минералология към Българска академия на науките.

Той изясни, че посредством проучванията може да се ревизира дали лекарството е устойчиво или минава в различен полимор, в който към този момент е неактивно.

До 2023 година ще бъдат построени 8 профилирани лаборатории и обособени 2 научноизследователски системи със модерно научно съоръжение за реализиране на научноизследователска активност от експерти в разнообразни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, биотехнологии и други

Вижте още във видеото!

гледано: 31 Още видео  Рейтинг 1  Рейтинг 2  Рейтинг 3  Рейтинг 4  Рейтинг 5 0 гласа

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg