Медицинските сестри наравно с лекарите и санитарите са от първият

...
Медицинските сестри наравно с лекарите и санитарите са от първият
Коментари Харесай

Невероятната история на първата професионална медицинска сестра, ето коя е тя СНИМКИ

Медицинските сестри наедно с лекарите и санитарите са от първият ден в коронавирус отделенията. Много от тях дадоха живота си до момента в който се грижеха за болните и страдащите се в тази Пандемия.



Нека забележим от къде стартира всичко и кой слага началото на този тип професионални медицински грижи.

Началото:

Флорънс Найтингейл ( Florence Nightingale) родена на 12 май 1820 във Флоренция е британска здравна сестра, създател, статистик и публичен активист.



Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е здравна сестра. Става известна с нейната пионерска работа в региона на здравната грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени бойци. Наричана е „ дамата с лампата “, поради късните обиколки, които е правила през нощта.

Създаване на професионално учебно заведение за мед. сестри:

Найтингейл слага основите на професионалната сестринска грижа със основаването през 1860 година на учебно заведение за сестри – Болница „ Сейнт Томас “ в Лондон, първото светско учебно заведение за сестри в света, в този момент част от Кингс Колидж (Лондон).



Реорганизация на военните лечебни заведения:

След връщането ѝ в Англия през 1856 година на Найтингейл е предоставено да реорганизира армейската здравна работа. През 1857 година държавното управление заделя средства за организация на комисия по осъществяване на нужните промени.

През 1859 година боен министър става още веднъж Хърбърт. С негова помощ Флорънс Найтингейл съумява да реализира това, което желае – лечебните заведения са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният личен състав наложително минава през нужната подготовка.



Въвежда статистика в медицината:

Въвежда се строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военномедицинска школа, а в армията стартира разяснителна работа за значимостта на профилактиката на заболяванията.



Найтингейл е способна математичка, занимава се и със статистически проучвания. Става модернист в потреблението на методите на инфографиката в статистиката, в частност – кръгови (секторни) диаграми. През 1859 година е определена за член на Кралското статистическо общество и след това става почетен член на Американската статистическа асоциация.

Клетвата:

През 1910 година Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва: „ Тържествено давам обещание пред Бога и в наличието на това заседание да прекарам живота си в непорочност и правилно да упражнявам специалността си.
Ще страня от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито умишлено ще раздам, някое нездравословно лекарство.Ще направя всичко, което зависи от мене, да подкрепям и издигам положението на специалността и ще държа в загадка всички поверени ми случки, както и всички фамилни работи, пристигнали до моето схващане, при упражняване на специалността ми.Ще се трудя почтено да оказвам помощ на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на тези, които са оставени на моята грижа. “
Признанието:

През 1883 година Найтингейл е наградена с Кралския Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 година става първата жена, наградена с медал „ За заслуги “.



През 1912 година Лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец (които от ноември 1991 година се именуван Международна Федерация на Обществата на Червения кръст и Червения полумесец), учредява орден на името на Флорънс Найтингейл, който и до през днешния ден е най-почетната и висша премия за милосърдните сестри по целия свят.

До ден сегашен полевите военни лечебни заведения или тези, които се построяват при бедствия, повреди и Епидемии се назовават на британски Nightingale Hospitals (Найтингел Хоспиталс) по сходство на фамилното име на бележитата здравна сестра!



Ковид отделенията, които построи английското държавно управление отвън лечебните заведения през тази година, също носят нейното име. Историята и делото на Флорънс Найтингел се учат детайлно в учебно заведение и няма британец, който да не е осведомен с нея!

На 12 май, денят, когато е родена Флорънс Найтингейл, светът отбелязва Международния ден на здравната сестра.



















Източник: Новини Лондон
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР