Медицински университет – Пловдив ще отбележи по необичаен начин тази

...
Медицински университет – Пловдив ще отбележи по необичаен начин тази
Коментари Харесай

Световният ден на здравето в МУ-Пловдив с премиера на филм и изложба

Медицински университет – Пловдив ще означи по необикновен метод тази година Световния ден на здравето 7 април.

Няколко дни по-рано – на 4 април, в постройката на Факултета по дентална медицина от 17:30 ч. се провежда кинолектория с премиера на документалния филм „ Забрава “ за доктор Стефан Черкезов, избавил четиридесет и седем души от пламнал рейс през 1963 година на 15-ти август – Голяма Богородица, и умрял от обгарянията си. Една история за подвига и забравата.

Сценарист на кино лентата е проф. доктор Златимир Коларов, режисьор – доцент Валентина Фиданова-Коларова, съветник – доктор Тотко Найденов, оператори – Здравко Ружев и проф. Цветан Недков. В фрагментите ще забележим и проф. Веселин Борисов, проф. Радослав Гайдарски, доктор Тотко Найденов, доктор Неделя Щонова и други.

Филмът е осъществен с финансовата поддръжка на Българското здравно сдружение по остеопороза и остеоартроза, Съюза на писателите лекари в България „ Димитър Димов “ и Българския лекарски съюз.

След прожекцията академичната общественост на МУ-Пловдив ще има опция да се срещне с креативния екип на кино лентата и с наследника на незабравимия и обичан от генерации българи артист Емил Димитров. Емил Димитров-син е дал безплатно правата за някои от най-емблематичните песни на татко си за основаването на кино лентата.

Забравената всеотдайност на доктор Стефан Черкезов е ярък образец за отговорност и състрадание. Героизмът на персони като него укрепва вярата в хората с бели престилки, трансформира се в образец за подражателство и дава тласък да живееш в името на другите.

По самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български лекар”, е определена датата 15 август за отбелязване на Деня на спасението. От 2012 година честването е официализирано с решение на Министерски съвет.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, починали при избавяне на хора в спокойно време.

По случай Световния ден на здравето Медицински университет – Пловдив ще показа и изложбата „ Завръщане към корените “ от картини на доцент доктор Георги Томов – учител във Факултета по дентална медицина.

Експозицията може да бъде прегледана в постройката на Факултета по дентална медицина – от 4 до 15 април, и в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив – от 16 до 30 април.

Прекрасен учител, началник на Катедрата по пародонтология и ЗОЛ, шеф на Музея на медицината при МУ-Пловдив, креативния си заряд доцент Томов изявява и в изобразителното изкуство. Той рисува за наслаждение, като черпи ентусиазъм от природата и остарялата българска архитектура. Предпочитаният от него род е пейзажът.

Медицински университет – Пловдив поддържа развиването на университетския си състав освен в региона на преподаването и науката, само че и във всички жанрове на изкуството и културата. Защото всяко творчество е изява на нравствен блян към самоусъвършенстване.

От основаването си до момента МУ-Пловдив непрестанно следва своето мото „ Посветени на хуманността “, като учи и възпитава освен в професионализъм, само че и във висок морал и безкористно великодушие.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР