Медицински университет – Пловдив бе домакин на Работната среща на

...
Медицински университет – Пловдив бе домакин на Работната среща на
Коментари Харесай

Стипендиите на докторантите и периодичната оценка на преподаватели обсъдиха в МУ-Пловдив ВИДЕО

Медицински университет – Пловдив бе хазаин на Работната среща на Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ на КНСБ с ректорските управления на висшите учебни заведения в Пловдив.

Тя се състоя в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив, а докладчик бе доцент Лиляна Вълчева, Председател на НБС ВОН – КНСБ. В рамките на 45 минути се организира полемика на тематика „ Държавен бюджет 2022 - последици за академичната общественост от § 17 от Закона за държавния бюджет и периодическа оценка (атестация) на научно-преподавателския състав от висшите учебни заведения. Беше разисквана идната актуализация на средствата за прехрана на образованието в държавните висши учебни заведения и увеличение на стипендиите на докторантите.



" Целта на срещата е да се срещнем с визията на КНСБ по отношение на развиването на висшето обучение. Визия, която цели да подскаже какво ще се случи в страната, което касае подкрепяне с финансови средства на висшите учебни заведения ", сподели ректорът на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.



" Дискусията е отдадена на трудовите хонорари на системата. При нас има проблем с едни към този момент предоставени и гласувани в първата част на бюджета- 20 милиона лв., които не бяха предоставени по предопределение. Преодоляхме този проблем. Надяваме се в този момент с поправителната сесия на народните представители на министерството да поправяме тази неточност, т.е. тези 20 милиона да бъдат предоставени без условия на висшите учебни заведения. Паралелно с това към актулизацията имаме нова рекламация, за едни нови към този момент 30 милиона. ", сподели доцент доктор Лиляна Вълчева.

Тя добави, че идващият акцент, към който са насочили внимание, са стипендиите на докторантите.

" Стипендиите не можаха да доближат до първото ни искане от 1000 лв., в този момент се опитваме да поправяме това с едни спомагателни 7 милиона лв.. Или в актулизацията на бюджета желаеме едни 37 милиона, а в това време си търсим и старите 20 милиона, които към този момент са ни гласувани. "



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР