Медицински специалисти обявиха безсрочен протест, действията си те стартираха от

...
Медицински специалисти обявиха безсрочен протест, действията си те стартираха от
Коментари Харесай

Медицинските сестри обявиха безсрочен протест

Медицински експерти оповестиха неопределен митинг , дейностите си те стартираха от постройката на " Пирогов " в София.

Медицинските сестри не престават да упорстват за стартово заплащане от две минимални работни заплати или за съблюдаване на контрактуваната по групов трудов контракт сума от 950 лв. . Техните митинги започнаха преди година и в този момент ги възобновяват.

Сборният пункт на митинга, който ще продължи пред постройката на здравното министерство и на Министерски съвет, не е инцидентен, със заставането си пред незабавната болница медицинските сестри показват съпричастност към своя колежка, която е с административно наказване поради наличие на митинг. Част от медиците възнамеряват да създадат палатков лагер под прозорците на държавното управление.
 БГНЕС
Председателят на Синдиката на българските медицински експерти Мая Илиева сподели, че страната не е изпълнила настояванията им. Илиева, която поради присъединяване и инициирането на митинги беше уволнена, сподели заповед на Министерски съвет, с която се уведомява лечебно заведение във Видин, че заплатата на сестрите там става 670 лв..

„ Нашата специалност е на изгубване. Тази година е оповестена за година на здравната сестра и акушерката. През тази една година минахме през всички институции в страната. За страдание не намерихме решение на нашите проблеми. Затова през днешния ден излизаме за следващ път на митинг ”, сподели Илиева.

Тя посочи, че дружно с досегашните си претенции, в този момент упорстват и специалността им да стане защитена; медицинските експерти да излязат от зоната на търговията; опазването на здравето да е въпрос на национална сигурност и заплатите им да не зависят от броя на минали пациенти.

„ Исканията са същите. Очакваме периоди и решения. Не желаеме повече срещи с никого. Те знаят какво желаеме. Въпросът е по какъв начин ще решат проблемите и дали имат предпочитание за това ”, съобщи тя. Илиева изясни, че митингът им не инцидентно стартира от „ Пирогов ”. Тя уточни, че там здравната сестра Бойка Анастасова е репресирана от управлението на лечебното заведение, тъй като взе участие в митинги и те са там, с цел да я поддържат и да призоват всички хора да не се опасяват да заявят свободно настояванията си.

Независимо от опасността да бъде уволнена, Анастасова и този път е там и е безапелационна, че няма да спре да се бори за правата си. Пред нас сподели, че не се тормози от уволняване, тъй като уменията, които има, никой не може да ѝ оспори и отнеме.
 БГНЕС
„ Искаме да заявим, че няма да спрем да бъдем непримирими към всичко това, което се случва в нашата страна. Щом нещо опонира на законите, на рода ни, ние сме тук, това няма по какъв начин да бъде ”, разяснява здравната сестра. Тя удостовери, че е обект на принуда от управлението на болничното заведение , което само може да я уволни, само че не и да спре да се бори за правата и достолепието на специалността.

„ Куп неприятности ми основават с всякакви анкети и какво ли още не. Опитват се да настройват личния състав. Хора, които не познавам изричат отзиви за мен. Каквото и да вършат – пречат на работата ни – на нашата и на тяхната ”, съобщи тя и прикани сътрудниците си да не се опасяват и да изискат това, което им се поставя.

Анастасова уточни още, че в случай че страната желае да направи същинска промяна, би трябвало да скъса старите документи и закони и да стартира писането на нови, тъй като сега няма механизъм, отпуснатите от страната средства да стигнат до сестрите. Тя изиска още – заплатите на медицинските експерти в „ Пирогов ” да бъдат в размер на най-малко три минимални работни заплати, а не 950 лева колкото е нейната сега.

Саша Гатев не работи в сферата, само че е тук, с цел да поддържа настояванията на медицинските експерти. „ Една почтена българка е в неволя. Всички би трябвало да реагираме при сходни случки и да бъдем съпричастни с нашите жители. Време е да станем обединен колектив и да не се разделяме на такива и онакива ”, съобщи той и добави, че алармата не е обвързвана единствено с изгубването на сестрите. „ Алармата е, че може да изчезне страната и хората в нея. В момента меркантилността е взела превес над всичко. Смятам, че здравето не може да бъде измервано в пари, в такси и да бъде търговия. Този стопански модел не ми харесва и би трябвало това да се промени към по-добро ”, разяснява той.

Според него здравните вноски, които заплаща всеки работещ човек са задоволителни, с цел да действа системата и не е належащо да има в допълнение възнаграждение под формата на такси.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР