Медицински експерти предупреждават, че повторни инфекции с COVID-19 стават все

...
Медицински експерти предупреждават, че повторни инфекции с COVID-19 стават все
Коментари Харесай

Повторни COVID инфекции стават все по-вероятни

Медицински специалисти предизвестяват, че повторни инфекции с COVID-19 стават все по-вероятни, защото пандемията се проточва и вирусът еволюира, съобщи Асошиейтед прес.

Специалистите считат, че ще има хора, които ще се заразят по повече от два пъти. Нови проучвания демонстрират, че това може да докара до по-висок риск от здравословни проблеми.

Засега няма подробни данни за хората, които са са заразили по повече от два пъти, макар че управляващите в някои от американските щати събират информация за повторните инфекции като цяло.

Ню Йорк, да вземем за пример, регистрира към 277 000 още веднъж болни от общо 5,8 милиона с позитивни резултати за COVID-19 по време на пандемията. Експертите обаче споделят, че действителните данни са доста по-високи, защото голяма част от направените в домашни условия проби не са публично декларирани.

Редица обществени персони неотдавна се заразиха с COVID-19 за повторно. Сред тях са американският министър на опазването на здравето и филантропичните въпроси Хавиер Бесера и канадският министър председател Джъстин Трюдо, напомня Асошиейтед прес. Сенаторът Роджър Уикър от Мисисипи пък съобщи, че е дал позитивна проба за новия ковид за трети път. Всички те оповестиха, че са изцяло имунизирани, а Трюдо и Бесера споделиха, че са получили и подсилващи дози.

" Доскоро беше съвсем нечувано, само че в този момент става все по-обичайно " да се срещаме с COVID-19 два, три или даже четири пъти, сподели доктор Ерик Топол от изследователския център " Скрипс рисърч ". " Ако не измислим по-добри отбрани, ще забележим доста повече от това ".

Защо? Имунитетът от преболедуване и имунизации понижава с течение на времето, като по този метод хората стават по-уязвими, изясняват експертите.

Освен това вирусът еволюира, с цел да стане по-заразен.

Рискът от повторна зараза е бил към седем пъти по-висок при подвариантите на Омикрон спрямо интервала, когато разновидността Делта беше най-често срещаната, демонстрират проучвания от Обединеното кралство.

Учените считат, че разновидностите на разновидността Омикрон, на които се дължат голяма част от случаите на болни сега в Съединени американски щати, доста добре се оправят със заобикалянето на имунитета от имунизация или преболедуване.

Специалистите не знаят за какво тъкмо някои хора се заразяват наново, а други - не, само че считат, че това може да се дължи на няколко неща: здраве и биология; излагане на избрани варианти; степен на разпространяване на вируса в дадена общност; имунизационен статус и държание. Британски откриватели откриха, че хората са по-склонни да се заразят наново, в случай че са неимунизирани, по-млади или са имали лека зараза за първи път, отбелязва Асошиейтед прес.

Учените също не са сигурни какъв брой скоро човек може да се болести след преболедуване. И няма гаранция, че всяка последваща зараза ще бъде по-лека от предходната.

Лекарите споделят, че слагането на ваксина и подсилваща доза е най-хубавата отбрана против тежък COVID-19 и гибел, а има и доказателства, че също по този начин се понижава вероятността от наново заразяване.

Засега няма задоволително документирани случаи на голям брой повторни инфекции, " с цел да се знае в действителност какви са дълготрайните последствия ", сподели доктор Питър Отес от медицинския лицей Бейлор в Хюстън, Тексас.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР