Медицинската онкология се развива с много бързи темпове. Тя прилага

...
Коментари Харесай

Новият комплексен онкологичен и радиохирургичен център в болница "Сърце и Мозък", Плевен, е без аналог на Балканите

Медицинската онкология се развива с доста бързи темпове. Тя ползва резултатите от актуалните клинични и научни достижения и разрешава въвеждането на новаторски лечебни подходи, носещи доста преимущество в битката с онкологичните болести.В ерата на прецизната медицина, диагностиката и лекуването на злокачествените болести се дефинират на база самостоятелните характерности на обособения пациент. Ракът към този момент се преглежда като генетично заболяване. Уникалният генетичен профил на всеки израстък прави генетичния разбор основен и незаместим при избора на метод в онкологичната диагностика и терапия. Идентифицирането на измененията в молекулните механизми при възникването и развиването на рака разрешава персонализиран метод и има голямо клинично значение.Въвеждането на модерни способи за генетични проучвания, като да вземем за пример всеобщото редом секвениране, известно още като секвениране от последващо потомство (next generation sequencing, NGS), разреши забележителен прогрес във опциите ни за генетично профилиране на раковите кафези за потребностите на диагностиката и лечението. Тези способи разрешават натрупването на огромни по размер масиви от данни, въз основа на които да бъдат разпознати нови биомаркери - генетични разновидности и разновидности, които да служат като диагностични знаци и/или молекулни таргети (терапевтични цели), по отношение на които да се разработят лечебни средства. Генетичните проучвания способстват и за по-добро схващане на механизмите на пораждане на лекарствена устойчивост и токсичност. Така става допустимо индивидуализиране и прецизиране на лекуването за възстановяване на лечебните резултати. Този актуален метод, съгласуван с най-новите международни трендове в онкологията, е част от ежедневната клинична процедура в болница " Сърце и Мозък ", в която особено за потребностите на онкологията изградихме модерна генетична лаборатория.

ПРОФИЛ: Доц. Д-р Наталия Чилингирова, дм, е шеф на клиниката по здравна онкология в УМБАЛ " Сърце и Мозък " в Плевен. Завършва медицина в МУ - София, като част от следването си организира в Клиниката по здравна онкология в университетската болница в Цюрих (Швейцария). Работи като стажант доктор. Тя е доброволец в клиниките по здравна онкология към СБАЛО - София, и КОЦ - Ст. Загора. След дипломирането си специализира в СБАЛО - София, и в университетска клиника във Виена (Австрия). Завършва редица образования в реномирани международни научни центрове като MSKCC (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) в Ню Йорк. Член е на ESMO, ASCO, Образователна академия по онкология и други. От 2011 година е в управителния съвет на клуб " Млад онколог ". Преподава онкология на български и задгранични студенти по медицина. Член е на научната лаборатория по прецизна медицина и генетика към Центъра по подготвеност на МУ - Плевен. Автор е на над 45 научни труда в български и интернационалните сборници и списания. Редактор и съавтор на първия в България учебник по онкология за студенти и лекари.

Какво е актуалното лекуване на онкологичните болести?
Комплексно. За страдание огромна част от пациентите с онкологични болести в България се диагностицират в напреднал етап на болестта, когато локалните способи на лекуване не биха помогнали в такава степен, както систематичната терапия. Целта на клиниката по здравна онкология в нашата болница е да предложи на пациентите най-съвременно точно лекуване на солидни тумори по одобрени интернационалните стандарти, само че и доста повече:
1. Равен достъп до качествени медицински грижи както по време на диагнозата и дейното лекуване, по този начин и в интервала на проследяване; ограничения за възстановяване качеството на живот и психична помощ и поддръжка за всеки пациент. 2. Разработените от интердисциплинарния ни екип самостоятелно приспособени стъпки в грижата за хора с редки онкологични болести, хора с генетично влечение към онкологични болести и други специфични клинични случаи целят асортимент на допустимо най-хубав, самостоятелно насочен лечебен проект. 3. Възможността да участваме в научни проучвания и клинични изследвания, които са от основно значение за онкологията и в битката с рака, ни разрешава да превърнем най-новите научни открития в новаторски лечебни благоприятни условия за пациентите, да използван нови диагностични принадлежности, персонализирано лекуване и подобрим качеството на живот. Разработването и въвеждането на нови лечения също се основава на клинични изпитвания - по този начин тези две основни тактики, прилагани паралелно и безкомпромисно, са в основата на нашата работа и затвърждават водещата ни позиция на един съвременен онкологичен център в ерата на персонализираната медицина, в частност на персонализираната онкология. Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства
4. Като част от Българския Кардиологичен Институт, дълготраен водач в битката със сърдечно-съдовите болести, въведохме и развиваме кардиоонкологичен метод - мултидисциплинарно създаден проект за онкопациенти със сърдечно-съдови болести за оценка на риска и предварителна защита на сърдечно-съдови затруднения по време на лечението. Нашият интердисциплинарен екип, в който работят експерти кардиолози с дълготраен опит, ползва характерни, приспособени превантивни диагностични способи за следене на тези пациенти по време на лекуването и след него.
Редица водещи експерти от разнообразни основни европейски онкологични центрове бяха поканени от особено основаната комисия за битка с рака. Вие сте първият български специалист, взел участие в обществено чуване на комисията в европарламента. Какви са задачите на проекта на Европейска комисия за битка с рака?
Европейският проект за битка с рака е главен дирек на тактиката за по-силен Европейски (здравен) съюз. Той набелязва нужните дейности и структурни усъвършенствания в онкологичната грижа. В основата му е проект за стабилно развиване и въвеждане на цифровизация, нововъведения и интегративен метод в борбата с рака. Всяка страна членка би трябвало да вкара народен проект за битка с рака, в чиято основа е събиране и разбор на данните за честотата и обществената и икономическата значителност на болестта, идентифициране и ефикасен надзор на рисковите фактори, разбор на настоящия потенциал и успеваемост на здравната система, въвеждане на ограничения за предварителна защита и ранен скрининг и тактики за лечебно държание. Популяризирането на тематиката за онкологичните болести и подаването на точна здравна информация са от значително значение за възстановяване здравната просвета, а оттова и публичното здраве.Убедени сме, че най-хубавата тактика за битка с рака е точно фокусиране върху предварителна защита и скрининг, както и мултидисциплинарен лечебен метод. За постигането на действителни резултати е належащо обмисляне и синхронизиране на предоставяните здравни услуги. Ето за какво най-хубава грижа за онкологичните пациенти може да се даде точно в онкологични центрове, където на едно място са събрани голям брой експерти за осъществяване на цялостния курс на лекуване (хирурзи, лъчетерапевти и медицински онколози, кардиолози и др.) и се предлага сложен метод в лекуването.
ПРОФИЛ: Д-р Румен Лазаров, дм, е шеф на отделението по лъчелечение в УМБАЛ " Сърце и Мозък " в Плевен. Той има повече от тридесетгодишен опит в региона на лъчетерапията и радиохирургията. Участва интензивно при въвеждането на компютър-томографското стадиране и обмисляне на туморите и организира първата радиохирургична намеса в нашата страна. Има богат преподавателски опит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР