Медицинска лаборатория ЛИНА въведе изследване за паразитното заболяване демодекоза, което

...
Медицинска лаборатория ЛИНА въведе изследване за паразитното заболяване демодекоза, което
Коментари Харесай

„ЛИНА” въведе изследване за демодекоза,предизвикваща възпаление на клепачите,миглите и акне

Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” вкара проучване за паразитното заболяване демодекоза, което води до инфектиране на клепачите (блефарит), а от време на време и до тежки форми на акне.

„ Демодекозата се предизвиква от микроскопични акари Demodex folliculorum и Demodex brevis, обитаващи кожата, космените фоликули и мастните жлези на хората. Те могат да бъдат открити и при здрави човеци, а заразяването да протече безсимптомно. При удобни условия обаче акарите се развъждат доста бързо, което води до развиването на разнообразни патологични положения по кожата и очите ”, изяснява експертът по паразитология от здравна лаборатория „ ЛИНА ” доктор Татяна Цветкова.

Свръхрастежът на акарите може да бъде причина за инфектиране на клепачите със сълзене на очите, обособяване на секрет, формиране на корички, опадане на миглите, дисфункция на мастните жлези на клепачите, рецидивиращ ечемик, както и сърбеж по кожата с /или без зачервяване, себореен дерматит, тежки форми на акне, розацея.

Важно за пациентите е да знаят, че заразяването е допустимо както при директен контакт със засегнатите области, по този начин и при използването на общо постелъчно спално долни дрехи, хавлиени кърпи и други, а също и при шерването на козметични средства. С повишаването на възрастта се усилва и честотата на опаразитяване с тези ектопаразити. Ако до 15-годишна възраст записаните случаи са до 13%, то над 31 години те са над 60%, а над 70 години повече от 80%.

Причините за свръхрастежа на демодекса и развиването на патологични положения са неприятната хигиена, както и нарушената мастна секреция на жлезите, произвеждащи себум. Пациенти с понижен местен или систематичен имунитет, вследствие на локално или редовно приложение на кортикостероиди или други имуносупресивни средства, също може да развият демодекоза.

Патогенното деяние на демодекса се реализира посредством механично блокиране на космените фоликули и мастните жлези. Акарите секретират ензими, посредством които унищожават епителната преграда и проникват в заобикалящата ги тъкан, също по този начин задействат реакциите на имунната ни система и благоприятстват развиването на вторични бактериални инфекции.

При подозрение за демодекоза тестът с нужния материал се взима единствено от офталмолог или кожен лекар, като диагнозата се слага от паразитолог. Пробата от офталмолог включва по две мигли от всяко око, закрепени върху предметно стъкло. А дерматологичната проба се взима от повърхностната част на роговия пласт на кожата или от секрет от възпалени фоликули, пустули, кисти и други Резултатът от проучването излиза в границите на деня.

www.lina-bg.com

 

 

 * обява

 

 

 

 

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР