Медицината извървя много дълъг път, преди да започне да бележи

...
Медицината извървя много дълъг път, преди да започне да бележи
Коментари Харесай

Джеймс Морисън – бизнесменът, който лекуваше всичко с разхлабителни

Медицината извървя доста дълъг път, преди да стартира да бележи някои победи против подлите заболявания. Ще открием, че индивидът е кадърен не просто да опитва, само че и да има вяра в своите способи. Точно затова има медикаменти с радиоактивни детайли, ползват се най-различни мехлеми, чиято формула освен може да отврати коза, само че и да накара едно цяло общество да изчезне. Добрата вест е, че през днешния ден виждаме един сериозен прогрес в това отношение, изключително откакто най-тежката пандемия може да бъде победена съответно в границите на 1-2 години. За образец ще заявим, че заболявания като чумата и туберкулозата господстват доста по-дълго. Това обаче не е обект на днешната тематика, тъй като желаеме да се насочим към XIX век и търсенето на съвършеното лекарство.

Поради неналичието на каквито и да било научни доказателства, както и обаятелният сексапил на някои специфични измамници, медицината се трансформира в едно доста необятно поле за опити – някои са сполучливи, а други не чак толкоз. Тук идва и мястото на английския предприемач Джеймс Морисън. Като всеки човек при започване на XIX век, той също боледува от най-различните вируси. Обикаля по лекари, среща се с разнородни способи за лекуване и най-после стига до заключението, че може да се излекува самичък доста по-добре. След редица опити със себе си, Морисън основава най-хубавото хапче за лекуване на всяка една болежка, която човешкото тяло може да изпита. Рекламата му е толкоз добра, че стотици стартират да закупуват магическия цяр, а самият Морисън съумява да удвои своето благосъстояние.

Достатъчно е да видите слогана „ Вярвайте на Морисън, а не на докторите “, да нямате никаква визия от медикаменти и медицина като цяло, с цел да бъдете подмамени в предишното – през днешния ден също има сходни наивници, само че рекламните акции на чудотворните средства е надалеч по-кратка. Никой не може да удостовери от какво тъкмо е страдал Морисън, само че той споделя пред клиентите, че на 35-годишна възраст е минал през пъкъла и е бил в безчовечен страдания. Неговото откритие е лекарство, извличано непосредствено от зеленчуци, обработено по доста специфична рецепта. Именно то съумяло да го избави от страданията. След като реализира триумф, предприемачът бързо декларира, че може да излекува всичко, като даже счита, че е съумял да пречисти кръвта си. Не стопира да припомня, че природата може да излекува безусловно всичко, само че за задачата е належащо пречистване на дебелото черво, като тъкмо това бил търсеният резултат на неговото лекарство. Що се отнася до лекарите, те употребявали доста по-сложни способи. През 1825 година лекарството излиза на бял свят и стартира да се продава на пазара.

 A_man_in_bed_with_vegetables_sprouting_from_all_parts_of_his_Wellcome_V0011125

Съдържанието е алое, крем от гъби и други специфични съставки. Понеже рекламата не е задоволително мощна, основателят ще добави, че е съумял да излекува дизентерия, дребна шарка, тресчица, кожни болести и даже неналичието на сън. Всичко това се изцерявало благодарение на нападателно пречистване на стомаха и повече време в тоалетната. За по-тежките случаи се предложила и засилена доза, само че най-важното е, че даже и да се счита за лекарство, то не може да навреди при несъразмерна приложимост. Около 30 хапчета в месеца били изцяло задоволителни за покриването на всички вероятни проблеми. Липсата на по-сериозна рекламна акция е предиздвикала Морисън да заплати на Ерик Мейпъл – британски фолклорист и създател – да напише книга „ Магията на медицината “ и в нея включва магическото хапче. Описанието в тази литература е „ най-впечатляващото изобретение на века, което човечеството е виждало. “.

Необходимо е въпреки всичко и положителното име на лекари, само че откакто всички отричали откритието на британеца, той побързал да отстрани и този проблем, създавайки Британския лицей по здраве – подобен не е съществувал, само че кой ще върви да го търси в предишното. Именно същото здравно заведение ще показа, че това е публично лекарство и Морисън има ценза, с цел да лекува хора, въпреки и да го няма. Неговата нова организация можела да завоюва доверието на всеки и скоро пазарът се наводнява с чудотворният медикамент, като доволните клиенти също разгласяват своите истории в разнообразни печатни издания. Никой не знае на какъв брой от тях е било заплатено, само че няма неприятна реклама. И с цел да може да има още повече пари, новият гуру бърза да пусне и още една реклама, в която изяснява, че не е нужна никаква консултация с доктор, въпреки всичко неговият лицей към този момент е удостоверил, че когато и да е може да се употребява разхлабителното. В негова отбрана би трябвало да признаем една позитивна страна, клизмата постоянно е надалеч по-добрата процедура за пречистване от стартирането на кръв – в предишното това е бил единственият вид за лечението на редица болести.

Джеймс постоянно декларира, че е подготвен да взима своето лекарство в неустановен период от време, без значение от дозата и ще потвърди, че е съумял да открие лекуване за редица болести. Прекомерното дразнене на човешкия корем в действителност има отрицателен резултат, само че е надалеч по-разумна процедура по отношение на стартирането на кръв и други безумия, които били на дневен ред при лекуването в предишното. Томас Уокли даже разгласява в влиятелния медицински вестник The Lancet, че въпросните медикаменти могат да бъдат рискови и оборва всяка една доктрина на основателя, само че даже и тогава, както и в този момент, това издание не е било за необятната аудитория, както мнозина настояват. Други лекари също се включват в акцията по елиминиране на предприемача. През 1832 година мъж споделя своя опит с разхлабителното. Съпругата му се оплаквала от 12 години с много съществени болки в гърдите и никой не можел да помогне, до момента в който не попадат на Морисън. След няколко седмици, дамата била излекувана, най-малко по този начин е написано, а дали е правилно, това няма по какъв начин да разберем. Друг споделя, че е съумял да се избави от своята херния.

 82ccdac8f4128ad5e9d75a8cb7e436af--caveat-emptor-neo-victorian

Сякаш нищо не може да събори този човек от сцената, до момента в който не попадаме на един доста противен миг – хората стартират да умират. 15-годишно момиче умира в изключителни болки, откакто взима въпросното лекарство през 1836 година Семейството помни даже търговеца – мъж на име Робърт Салмън, който по-късно е наказан за ликвидиране, предписвайки 100 хапчета на пациентката си за интервал от 20 дни. Друг човек също умира, откакто се оплакал, че има болки в колената. Въпросният пациент се споделя Джон Макензи и малко по-рано е минал терапия с пиявици – медицината е била такава. В отбрана Морисън по този начин и не може да подсигурява какво е умъртвило въпросният пациент. Все отново е ясно, че Макензи е изпил към 72 хапчета преди съдбовния край. Около 12 смъртни случая се прибавят в идната година, само че предприемачът съумява да избегне всички вероятни санкции. Неговите сътрудници не били чак толкоз сполучливи и присъдите се преписвали на самите тях.

В един миг британецът отпътува в Париж и се крие там до 1834 година Дори и това не го стопира от опитите да търгува. Понеже рецензията става още по-сериозна, британецът предлага на пациентите да пият повече, тъй като не постоянно може да подействат незабавно и може да се постанова по-сериозна доза. Неговото мнение е, че когато човек се почувства зле, вирусите стартират да се борят и това утежнява положението на самия пациент – това е и моментът, в който дозата би трябвало да се усили.

През 1840 година Джеймс Морисън е застигнат от своето лично проклинание. След като пие няколко от своите вълшебен хапчета – като е взимал доста такива през живота си – умира. Това обаче не би трябвало да го тормози, тъй като сега на своя край е разполагал със сумата от 500 000 паунда, които на днешните пари са почти 51 милиона паунда. Никой не е пресметнал какъв брой тъкмо са спечелили производителите на тоалетна хартия през същия интервал. Неговите синове не престават остарялата традиция на произвеждане чак до 1920 година Властите се намесват и отстраняват използването на този цяр, освен това много съществено.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР