Медици установиха, че за последните 3 г. подрастващите и децата

...
Медици установиха, че за последните 3 г. подрастващите и децата
Коментари Харесай

Нова мания завладя децата в САЩ

Медици откриха, че за последните 3 година подрастващите и децата в Съединени американски щати са почнали постоянно да пробват и да използват освен електронни цигари, само че и никотинови дъвки и близалки. Това сочат резултатите от изследване измежду малолетни, оповестени в списание „ Pediatrics”, заяви пресслужбата на Университета в Южна Калифорния (USC).

"Изненадващо установихме, че никотиновите дъвки и близалки с разнообразни усети отстъпват по известност измежду младежите единствено на електронните цигари. Тази наклонност е изключително тревожна, защото сходни артикули съдържат високи концентрации никотин, които са рискови за децата, само че в това време могат елементарно да се скрият от родителите и близките ", споделя Алиса Харлоу – теоретичен помощник в USC.

Учените са анализирали резултатите от регулярно анонимно изследване измежду американски младежи, в което са взели участие 3500 младежи от Южна Калифорния.

Както и през предходните години, позицията на най-популярен никотинов артикул се заема от разнообразни форми на електронни цигари – надлежно, 9,6 % и 5,5 % от младежите са ги пробвали и са ги употребявали постоянно. На второ място са разнообразни никотинови бонбони, таблетки за смучене, дъвки и други ядливи заместители на тютюна.

Около 3,4 % от калифорнийските юноши и деца са ги употребявали най-малко един път и 1,7 % - непрекъснато или понякога. Латиноамериканците, малцинствата и девойките в юношеска възраст са изключително склонни да ги употребяват. Класическите тютюневи цигари, наргилетата и пурите се подреждат едвам на трето място в листата, като са ги опитвани или употребявали постоянно,съответно, 2 % и 1,3 % от интервюираните.

Според учените, националните планове за мониторинг в Съединени американски щати понастоящем не регистрират обстоятелството, че децата и юношите могат да използват освен тютюневи произведения и електронни цигари, само че и ядливи източници на никотин.

Поради тази причина учените към момента не могат да кажат дали използването на никотинови близалки, дъвки и други сходни артикули води до това, че по-късно младежите минават към елементарни цигари и получават други нездравословни привички.

Изследователите се надяват, че тези съображения ще подбуден способените институции да стартират нови планове за мониторинг, които ще дават повсеместен обзор на това по какъв начин потреблението на никотинови храни въздейства върху здравето на децата и юношите. Това е належащо, с цел да се разработят ограничения за битка с това събитие, заключават учените.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР