Медици от Центровете за спешна помощ в Пловдив, Стара Загора,

...
Медици от Центровете за спешна помощ в Пловдив, Стара Загора,
Коментари Харесай

Медици от Спешна помощ на протест заради ниски заплати

Медици от Центровете за незабавна помощ в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Хисаря и Карлово излязоха на митинг, защото не са получавали нарастване на заплатите си от 1,5 година. Те бяха подкрепени от свои сътрудници от Бургас и Смолян. Протестиращите оповестиха, че към настояванията се причисляват над 1500 медици от 28-те Центъра в цялата страна, които ще се съберат на народен митинг през днешния ден пред Министерството на здравеопзването. Недоволството няма да прекъсва работата на Спешна помощ.
Не желаеме министърът да ни дава подаяния, а да се получава естествена заплата, показаха протестиращите.
Обясненията са, че в бюджета за 2023 година е заложено да се усилят заплатите с 4,8% за медицински сестри и фелдшери и с 3% за водачи. В момента заплатата на фелдшер и сестра е 1450 лева, 1065 лева на водач на кола за спешна помощ, а нощният труд е 1 лева на час. От сектора изясняват, че отпуснатите от Министерски съвет 9,8 млн. лева за в допълнение заплащане на медиците от незабавните медицински центрове, които трябваше да компенсират неналичието на Коронавирус добавки, не са разпределени вярно сред експертите. Реално в този момент е 0% нарастването на заплатите на лекарите и на водачите, а на фелдшерите-3,6%.
Медиците желаят нарастване на заплатите и да върнат категорията на труд, да се преразгледа трудовият контракт и да получават равно с сътрудниците си от интензивно поделение.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР