Медици от МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица спасиха

...
Медици от МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица спасиха
Коментари Харесай

19-г. момиче от Горна Оряховица се нагълта с хапчета, но...

Медици от МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица избавиха младо момиче след опит за самоубийство, написа "Янтра през днешния ден ".

Екип от лекари и медицински сестри от Отделението по упойка и интензивно лекуване се борили повече от седмица за живота на 19-годишната горнооряховчанка, която постъпила в отделението, изпаднала в токсична кома след отравяния с опаковки с медикаменти.

"Приехме момичето от Спешна помощ в положение на безсъзнание на 7 септември към 23,30 часа”, споделя доайенът на отделението анестезиологът доктор Емил Стоев.

"Момичето беше неконтактно, не реагираше на болежка, на повикване, с ниско кръвно налягане ".

От думите на съпътстващите го близки станало ясно, че девойката е изпила несигурно количество таблетки от групата на невролептиците и антидепресантите. Веднага в избавителните действия се присъединила и доктор Виолета Пашова, токсиколог. Медиците заели да вършат стомашни промивки с деен въглен и вода и присъединили подаване на О2.

Назначена била форсирана диуреза – усилени вливания, с цел да се отстраняват последствията от отравянето с медикаменти на организма. Около 3 дни пациентката изкарала в цялостна кома, само че със постоянна сърдечна активност, непринудено дишане и устойчиво кръвно налягане.

Една заран в края на предходната седмица, младата пациентка почнала да излиза от положението на безсъзнание. Реагирала на физически дразнения и била контактна, като отчасти още веднъж "потъвала " в безсъзнание.

След стабилизиране на положението й – възстановяване на всички витални индикатори и опция да контактува, медиците направили и консултация с психиатър. Днес девойката бе наред изписана изцяло възобновена от лечебното заведение.

За пациентката се грижили безрезервно лекарите доктор Виолета Пашова, доктор Емил Стоев, доктор Христо Събев, доктор Емилия Кръстева, медицинските сестри Борисова, Стефанова, Стоянова и други

"В 44-годишната си здравна процедура съм имал случаи на отравяния, само че до момента не съм лекувал пациент, толкоз дълго изпаднал в кома ", разяснява доктор Стоев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР