Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на

...
Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на
Коментари Харесай

В САЩ извършиха първата трансплантация на трахея в света

Медици от болница в Ню Йорк направиха първата трансплантация на трахея в света. 56-годишната пациентка Соня Сейн била с повредена трахея от години, откакто получила тежък астматичен припадък и трябвало да се обдишва с вентилатор, предава.

След като се мъчи да диша и се опасява, че може да се задуши в съня си, Соня Сейн в този момент споделя, че се усеща задоволително добре, с цел да танцува с внуците си.

" За момент почувствах, че мога да вдишвам. Когато поех първия си мирис, беше неописуемо ", споделя Сейн.

 Соня Сейн и доктор Генден
Соня Сейн и доктор Генден
Кадър: CNN

Трахеята на 56-годишната някогашна обществена работничка е била развалена през 2014 година, когато е трябвало да отиде на уред за вентилация след тежък припадък на астма.

След това Сейн е минала през голям брой интервенции с вярата да поправя казуса, само че това е предизвикало още повече вреди на дихателните й пътища. Тя диша през хирургически основана дупка на шията, наречена трахеостомия.

" Мислех, че дишането ми е по-малко продуктивно. Отнемаше ми доста сили, с цел да вдишвам ", споделя тя.

" Трахеята свързва ларинкса с белите дробове и е от значително значение за говоренето, дишането и естествената белодробна функционалност ", се споделя в известие от болничното заведение.

" Да се присъди трахея е доста по-сложно, в сравнение с звучи. В продължение на десетилетия медицински специалисти считат, че такава трансплантация няма да е вероятни ", споделя хирургът доктор Ерик Генден, управлявал екипа по трансплантация на Сейн.

Генден изследва обмисля трансплантация на трахея от 30 години, още когато е студент този въпрос стартира да го вълнува.

" Дори като студент ми беше необичайно, че можем да трансплантираме бъбреци, черен дроб, сърце, само че няма метод да трансплантираме трахеята ", споделя Генден пред CNN.

" Най-голямата спънка пред това е да се измисли по какъв начин да се докара кръв до трахеята на реципиента заради комплицираната конструкция на органа, обвързван от доста и дребни кръвоносни съдове ", споделя още той.

Изследване на Генден през годините открива, че по-големите кръвоносни съдове, които са с размерите на нишка на спагета в хранопровода и щитовидната жлеза, могат да обезпечат приток на кръв към трахеята на пациента.

Операцията лишава към 18 часа, а в нея са се присъединили към 50 експерти, в това число хирурзи, медицински сестри, анестезиолози, експерти по дихателните пътища и така нататък

След интервенцията Генден споделя, че организмът на Сейн не демонстрира признаци на отменяне на новата трахея.

" Всъщност тя се оправя необикновено добре, почтено казано, по-добре, в сравнение с в миналото сме предполагали, че ще се оправи, споделя Генден. - Това, което е в действителност забавно, е, че нейните кафези порастват в донорната трахея. Така че донорната трахея постепенно се трансформира в нейна. Това значи, че в последна сметка положителното приемане би могло да понижи възобновяване и лекуването й, належащо за угнетяване на нейната имунна система, с цел да се предотврати отхвърлянето. "

Хирургът споделя още, Сейн към този момент може да яде и да диша обикновено след трансплантацията.

" Тя към момента има дупка в гърлото си, тъй че лекарите могат да слагат сонда и наблюдават какво се случва с трансплантацията, само че скоро ще затворим отвора ", добавя лекарят.

Сейн споделя, че се е опитвала да остане дейна преди трансплантацията, само че й е било мъчно, тъй като е употребила дихателна тръба, с цел да не се задуши. Също по този начин употребява вентилираща машина през нощта, когато спи, само че постоянно се опасява, че може да се задуши и да не се разсъни.

Жената се взема решение на трансплантацията на трахея, откакто предходните й лекари споделят, че повече нищо не могат да създадат за нея.

" Ядосах се и започнах да изследвам, тъй като мислех, че би трябвало да може да се направи трансплантация на трахея, откакто към този момент можем да трансплантираме други органи, споделя тя. - И по този начин открих доктор Генден. "

Сейн съща по този начин споделя, че е обмисляла да влезе в приют през 2015 година, в случай че няма по какъв начин да се направи трансплантация.

" Лекарите не виждаха добър резултат, а аз не желаех фамилията ми да страда и да се бори непрекъснато с мен ", сподели Сейн.

Сега Генден споделя, че трансплантацията към този момент може да даде нова вяра на пациенти, които са имали увреждане на трахеята, породено от изгаряния, вродени недостатъци и нескончаем престой в интензивното поделение - в това число хора с тежки интубационни увреждания след Covid-19.

" Това не е лекуване на качеството на живот, споделя Генден за трансплантацията. - Това в действителност би трябвало да бъде животоспасяваща интервенция за най-тежко болните. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР