Медици настояват имунизацията срещу варицела да е безплатна, но задължителна.

...
Медици настояват имунизацията срещу варицела да е безплатна, но задължителна.
Коментари Харесай

Медици настояват имунизацията срещу варицела да е безплатна, но задължителна

Медици упорстват имунизацията против варицела да е безвъзмездна, само че наложителна. Така родителите хем ще предпазят децата си, хем ще си спестят 100 лв., които в този момент се заплащат за доза.

Годишно случаите на варицела в страната са сред 20-30 хиляди. През последните месеци обаче броят на инфектираните деца фрапантно се усили, съобщава Bulgaria ON AIR.

" Три пъти повече случаи от началото на тази година за същия интервал на предходната са много. Именно за това е хубаво една такава ваксина час по-скоро да бъде въведена - незадължителна, по избор на майките ", разяснява съветникът по здравни въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Лични лекари поучават родителите да имунизират децата, а и себе си, в случай че не са карали шарка. Така ще се предпазят от заплахата да се заразят с вируса на по-късни години, когато следствията са по-тежки.

" Тази ваксина към днешна дата е включена в имунизационния календар на България, само че с гриф " целесъобразна ", не е задължителна. Тоест, в случай че детето е навършило най-малко 9 месеца и родителите проявят предпочитание след съвет от нас и обзор, ваксина ще бъде сложена. Неудобството е, че родителите би трябвало да я закупят. Трябва да се създадат две дози, с две боцкания на детето с най-малко един месец период. Едната доза към днешна дата в аптеките се предлага за към 98 лева, т.е. 200 лева ", сподели доктор Мирослав Спасов.

Лекарите поучават бременните дами, които не са боледували от варицела, да се имунизират, с цел да предпазят себе си и плода.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР