Медитацията е техника, използвана от хиляди години за развиване на

...
Медитацията е техника, използвана от хиляди години за развиване на
Коментари Харесай

Видове медитации и как да ги правим успешно

Медитацията е техника, употребена от хиляди години за насърчаване на осъзнаване на сегашния миг.

Може да включва практики за изостряне на фокуса и вниманието, свързване с тялото и дишането, насърчаване на процедура за приемане на сложни страсти и даже смяна на съзнанието. Доказано е, че предлага редица физически и психически изгоди като понижаване на напрежението и възстановяване на имунитета.

Въпреки че доста духовни обичаи включват медитацията като част от своите учения и практики, самата техника не принадлежи към никоя съответна вяра или религия.

Макар и антична по генезис, тя към момента се практикува и през днешния ден в култури по целия свят, с цел да сътвори чувство за мир, успокоение и вътрешна естетика.

Медитацията може да предложи решение на възходящата потребност от понижаване на напрежението посред натоварените графици и сложен живот.

Въпреки че няма верен или неверен метод за медитация, значимо е да намерите процедура, която дава отговор на вашите потребности.

Има девет известни типа практики за медитация

- медитация на вниманието;

- духовна медитация;

- фокусирана медитация;

- медитация на движението;

- мантра медитация;

- трансцендентална медитация;

- прогресивна релаксация;

- медитация на любяща доброта;

- визуализираща медитация.

Не всички стилове на медитация са подобаващи за всеки. Тези практики изискват разнообразни умения и метод на мислене.

Как да разберете коя процедура е подобаваща за вас? Ето и няколко думи за всяка от тях, които да ви оказват помощ да изберете най-подходящия тип:

Медитация на вниманието

 Как да медитирам

Медитацията на вниманието произлиза от будистките учения и е най-популярната и изследвана форма на медитация на Запад. При медитация на вниманието обръщате внимание на мислите си, до момента в който минават през мозъка ви. Вие не съдите мислите и не се въвличате в тях. Вие просто наблюдавате и отбелязвате всевъзможни модели. Тази процедура съчетава централизация с осъзнатост. Може да ви е потребно да се концентрирайте върху предмет или дъха си, до момента в който наблюдавате телесни чувства, мисли или усеща. Този вид медитация е подобаващ за хора, които нямат преподавател, който да ги води, защото човек може елементарно да го практикува самичък.

Духовна медитация

Духовната медитация се изп

олзва в съвсем всички религии и духовни обичаи. Видовете духовна медитация са толкоз разнородни, колкото и самите духовни обичаи в света.

Духовната медитация се концентрира върху развиването на по-дълбоко схващане на духовното/религиозното значение и връзката с по-висша мощ. Примерите включват:

Християнска съзерцателна молитва

Суфи зикр (спомен за Бог)

Еврейски кабалистични практики

Духовната медитация може да се практикува вкъщи или на място за поклонение. Тази процедура е от изгода за тези, които търсят духовно израстване и по-дълбока връзка с по-висша мощ или духовна мощ.

Фокусирана медитация

 Медитиране

Фокусираната медитация включва централизация благодарение на някое от петте сетива.

Например, можете да се концентрирайте върху нещо вътрешно, като дъха си, или можете да внесете външни въздействия, които да ви оказват помощ да фокусирате вниманието си.

Примерите включват:

- преброяване на дребни мъниста;

- слушане на гонг;

- вглеждане в пламъка на свещ;

- преброяване на вдишванията;

- гледане на луната.

Тази процедура наподобява елементарна на доктрина, само че може да е мъчно за начинаещите да задържат фокуса си за повече от няколко минути първоначално. Както подсказва името, тази процедура е идеална за всеки, който желае да изостри фокуса и вниманието си.

Медитация на придвижването

Въпреки че множеството хора мислят за йога, когато чуят медитация на придвижване, тази процедура може да включва:

- ходене;

- градинарство;

- чи гун;

- тай чи;

- други леки форми на придвижване.

Това е дейна форма на медитация, при която придвижването ви води към по-дълбока връзка с тялото ви и сегашния миг. Медитацията на придвижване е добра за хора, които намират успокоение в дейностите и желаят да развият осъзнаване на тялото.

Мантра медитация

 Видове медитации

Мантра медитацията е видна в доста учения, в това число индуистки и будистки обичаи. Този вид медитация употребява повтарящ се тон, с цел да почисти мозъка. Това може да бъде дума, фраза или тон, като един от най-често срещаните е „ ом “.

Вашата мантра може да се изговаря мощно или безшумно. След като пеете мантрата известно време, ще бъдете по-бдителни и в естетика с околната среда. Това ви разрешава да изпитате по-дълбоки равнища на осъзнаване. Някои хора се любуват на мантра медитация, тъй като им е по-лесно да се съсредоточат върху дума, в сравнение с върху дъха си. Други обичат да усещат вибрацията на звука в тялото си. Това също е добра процедура за хора, които не обичат тишината и обичат повторението.

Трансцендентална медитация

Трансценденталната медитация е била обект на голям брой проучвания в научната общественост. Тя е учредена от Махариши Махеш Йоги и се отнася до характерна процедура, предопределена да успокои мозъка и да провокира положение на мира и мир. Включва потреблението на мантра и най-добре се преподава от сертифициран практикуващ йога. Трансценденталната медитация включва повтарянето на мантра, което оказва помощ на мозъка да се освободи от разсейващи мисли и да доближи положение на бездънен покой. Тази процедура е за тези, които желаят наличен метод към дълбочината, която предлага медитацията.

Прогресивна релаксация

Известна също като медитация за сканиране на тялото, прогресивната релаксация е процедура, ориентирана към понижаване на напрежението в тялото и поощряване на релаксацията. Често тази форма на медитация включва постепенно стягане и разпределяне на мускулните групи в цялото тяло една по една. В някои случаи може също по този начин да ви насърчи да си визиите лека вълна, която тече през тялото ви, с цел да ви помогне да освободите напрежението. Тази форма на медитация постоянно се употребява за облекчение на напрежението и релаксация преди лягане.

Медитация на любяща добрина

 Медититране и дейна релаксация

Медитацията на любяща добрина се употребява за подсилване на възприятията на съчувствие, добрина и приемане на себе си и другите. Обикновено включва отваряне на мозъка за приемане на обич от другите и по-късно изпращане на положителни пожелания на близки, другари, познати и всички живи същества. Тъй като този вид медитация е предопределена да предизвиква съчувствие и добрина, тя може да е идеална за тези, които изпитват усеща на яд или възмущение.

Визуализираща медитация

Визуализиращата медитация е техника, фокусирана върху усилване на възприятията на релаксация, мир и успокоение посредством визуализиране на позитивни подиуми, изображения или фигури. Тази процедура включва блестящо показване на сцена и потребление на всичките пет сетива, с цел да добавите допустимо най-вече детайлности. Може също по този начин да включва държане на обичана или почитана фигура в мозъка с желанието да въплъти нейните качества.

Друга форма на визуализираща медитация включва да си визиите по какъв начин успявате да постигнете съответни цели, което има за цел да усили фокуса и мотивацията. Много хора употребяват визуализираща медитация, с цел да подобрят настроението си, да понижат равнищата на стрес и да насърчат вътрешния мир.

Как да практикуваме медитация сполучливо

- Намерете безшумно място - започнете с намирането на безшумно и умерено място, където да не бъдете прекъсвани;

- Заемете комфортна позиция - седнете или легнете в комфортна позиция. Уверете се, че гърбът ви е изправен;

- Фокусирайте се върху дишането - насочете вниманието си към дишането. Обърнете внимание на всяко поемане и издишване;

- Практикувайте постоянно - постоянната процедура е ключът към успеха; Опитайте се да медитирате всеки ден, даже и за малко време.

- Бъдете търпеливи - бъдете търпеливи и не се обезсърчавайте, в случай че първоначално ви е мъчно да се концентрирате. С времето ще стане по-лесно.

Медитацията може да бъде мощен инструмент за възстановяване на вашето психическо и физическо здраве. Независимо от типа медитация, който изберете, ключът към триумфа е постоянната процедура и търпението.

Защо медитацията е потребна

 Видове медитации и по какъв начин да ги вършим сполучливо

Има доста доказателства в поддръжка на многочислените изгоди от медитацията.

Медитацията може да предложи общи здравословни и психически/емоционални изгоди, в това число:

- намаление на кръвното налягане;

- понижен стрес;

- по-добър сън;

- усъвършенствана прочувствена регулация;

- нараснал фокус;

- нараснало настроение;

- понижена агресия;

- по-голяма адаптивност;

- по-здравословен развой на стареене;

- по-голямо възприятие за съпричастност и връзка с другите.

Вижте и всичко за мощната техника Випасана.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР