Медиите в Скопие осъмнаха с тревожни заглавия:Во петок ќе им

...
Медиите в Скопие осъмнаха с тревожни заглавия:Во петок ќе им
Коментари Харесай

Паника в Скопие: Цар Самуил става българин в петък

Медиите в Скопие осъмнаха с " тревожни " заглавия:

" Во петок ќе им го дадеме цар Самоил на Бугарите!? "

" Цар Самоил најверојатно до петок ќе се побугарчи. "

Поводът е следващото съвещание на взаимната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси на следващия ден и вдругиден в Скопие, чиито македонски членове, под натиска на новия министър председател Димитър Ковачевски, най-накрая са на път да одобряват в петък " консенсусен " текст за личността на цар Самуил, който да бъде записан в македонските учебници.

Още преди две години комисията одобри протокол, че Самуил се приема за " последовател на българската царски традиция ". По този заобиколен метод комисията признава, че той е от български генезис. Когато обаче този текст бе препоръчан да бъде записан в учебниците по история на Северна Македония, македонската част от комисията се възпротивила и споделила, че той е единствено за политическа приложимост, описаха членове на комисията пред Клуб Z.

През декември 2020 година съпредседателят от македонска страна Драги Георгиев изяснява, че те желаят да има двойнствено пояснение за Самуил в учебниците:

" Од наша страна, понудивме при претставувањето на цар Самоил во учебниците, учениците да имаат две вероятности на таа Самоилова држава: дека е правоприемник на средновековното Бугарско царство, само че и дека има тези дека е независно царство. Од бугарска страна се инсистираше да биде единствено царство кое ја наследува традицијата на првото Бугарско царство. Тука заглавивме, тие инсистираа единствено на нивното гледање. " (запазваме истинския правопис на езиковата норма в Северна Македония - б.р.)

В новата формулировка в този момент остава единствено " последовател на българската царска традиция ".

Вероятно този пробив ще се употребява от премиера Кирил Петков като мотив, с цел да се опита да предложи да дадем през май т. година зелена светлина за започване на договаряния за присъединение на РСМ към Европейски Съюз.

Припомняме, че Народното събрание в позиция, доказана от КСНС при президент, вкарва доста повече условия за българското " да ", в това число по правата на жителите на РСМ с българско съзнание.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР