Медиите в Европа пишат за изгонването от България на 70

...
Медиите в Европа пишат за изгонването от България на 70
Коментари Харесай

Какво пишат в Европа за изгонването на руските дипломати

Медиите в Европа пишат за изгонването от България на 70 чиновници на съветското посолство в София.

В. " Либерасион " изрича догатката, че това може би е последният акт на предизвикателство към Москва от страна на проевропейския български министър председател в оставка Кирил Петков. Френският ежедневник акцентира, че числата сами по себе си са забележителни – до момента в съветското посолство в София са работели 113 лица с дипломатически статут и то в страна с население от едвам 6,9 милиона души. А при започване на тази седмица това посолство си разреши нова провокация, като стартира да набира пари в поддръжка на съветската войска в украински Донбас, отбелязва " Либерасион ".

В. " Франфуртер алгемайне цайтунг " установи, че с решението си да изгони 70 съветски дипломати и чиновници от посолството на Русия в София държавното управление на България слага самобитен европейски връх. През април Германия изгони 40 съветски дипломати, напомня немското издание и акцентира, че до момента никоя друга страна от Европейски Съюз не е обявявала такова всеобщо експулсиране на нежелани дипломатически пратеници на съветския президент Владимир Путин.

Чешкият уеб страница irozhlas.cz цитира обяснението на Кирил Петков, че след изгонването на групата съветски дипломати и други чиновници в посолството на Русия в София ще останат на работа повече от 40 души, до момента в който в българското дипломатическо посланичество в Москва има едвам 12 дипломати и личен състав. Медията напомня, че българското държавно управление е в оставка и разяснява, че решението за изгонването на 70 индивида от личния състав на съветското посолство задълбочава рецесията в обединението, тъй като Българската социалистическа партия (БСП) заема промосковски позиции.

Полският финансов портал Bankier.pl отбелязва, че решението за изгонването на дипломатите и други чиновници на съветското посолство е породило разногласия в София и обвинявания към българския министър председател, че е работил еднолично. Посочва се изказването на президента Румен Радев, че не е бил известен и че Българска социалистическа партия се е отдръпнала от договарянията за сформиране на ръководеща коалиция. Според медията този ход на българската левица прави на процедура неизбежни предварителните парламентарни избори в България.

В преписка от София, поместена на уеб страницата на „ Радио Свободна Европа/Радио Свобода “, се напомня, че преди да стане дипломат в България през януари 2021 година, Елеонора Митрофанова е била непрекъснат представител на Русия в ЮНЕСКО и началник на " Россотрудничество " – федерална организация, която има задачата да прокарва в чужбина ползите на Москва и да провежда дейностите на съветската диаспора.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР