Медиите не трябва да игнорират Възраждане, а да се води

...
Медиите не трябва да игнорират Възраждане, а да се води
Коментари Харесай

Георги Лозанов съветва: Не игнорирайте Копейкин, критикувайте го

Медиите не би трябвало да пренебрегват " Възраждане ", а да се води сериозен спор за държанието им, което е " политическа аргогантност ". Около тази теза се сплотиха членът на Комисията за журналистическа нравственос Весислава Антонова и медийният специалист Георги Лозанов.

Пред Българското национално радио (БНР) те разясниха държанието на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, който в сряда се опита да изгони публицисти отпресконференцията на партията и обиди няколко медии - " Дневник ", " Капитал ", " Клуб З " и " Медиапул ", като ги назова сътрудници на задгранично въздействие.

" Поведението на Костадин Костадинов е извънредно, само че не и за този вид националистически партии и техните водачи. Наблюдавали сме го години наред от Волен Сидеров. През годините всичко това изглеждаше по-карнавално, а в този момент звучи по-заплашително. В обществото се разсънва някаква тревога, отвън този проблем.

Тази тревога е обвързвана с това, че " Възраждане " е партия, която показва своята поддръжка на режима на Путин и повече от това - пробва се да възпроизвежда неговия модел на държание, в това число и като отношение към медиите ", разяснява пред БНР доцент Георги Лозанов.

Според него авансово замисленият като пиар ход на водача на " Възраждане " е това, върху което би трябвало да се замислим, в това число и публицистите, тъй като се е видяло какво ще последва, в случай че сходен водач се снабди с задоволително власт, счита още доцент Лозанов. 

Поведението на Костадинов е невиждана политическа надменност, която не му е непозната, счита Весислава Антонова.

" Политическото късогледство, което той показва, с изключение на зависимостта си от някакви пропагандни проруски политически убеждения, насочиха вниманието на качествената публицистика към него. Да се поинтересува по какъв начин и от кого се финансира неговата партия, кой финансира акцията му и от кое място са средствата ", съобщи Весислава Антонова и посочи, че публицистите са в безспорното си право да попитат по какъв начин една парламентарно показана партия се финансира.

Тя съобщи, че до момента политиците не са печелили войната с медиите и Костадинов също ще я загуби.

По мотив концепцията на Костадинов за законодателни промени, с които за сътрудници на непознато въздействие да бъдат обявявани медии, които получват непознато финансиране, Антонова разяснява: " Цинично е тъкмо човек като Костадин Костадинов да предлага такова законодателство ".

" Ако има такива правила и ограничавания, те би трябвало да са написани от самите медии, а не без присъединяване на медиите да бъдат писани в някакви кабинети и внасяни в Народното събрание, като се изключва медийната общественост от разискване на сходни правила ", счита още журналистът.

Доц. Лозанов се надява, че идващото Народно заседание няма да одобри сходни разпореждания. " Едва ли някой би могъл да поддържа концепциите на " Възраждане " в една демократична страна. В случая с конференцията на Костадин Костадинов обаче става дума за ориентиране... и да се сътвори усещането, че има американска агитация, която върви през избрани медии. Че съветска (пропаганда няма), а има американска и американските зависимости са рискови за България ". Лозанов цитира американският мъдрец Ноам Чомски, който споделя, че е " невероятно е политици да раздават правораздаване на гърба на медиите ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР