Медиите могат да откажат да изтрият информация от интернет сайтовете

...
Медиите могат да откажат да изтрият информация от интернет сайтовете
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни позволи на медиите да не заличават информация за обществено опасни хора

Медиите могат да откажат да изтрият информация от интернет уеб страниците си, когато тя се отнася за публично рискови хора и нарушители. До това умозаключение стига в свое мнение Комисията за отбрана на персоналните данни след поредност сигнали от издатели, че осъжданият Д. М. В. е изискал изявления за неговата присъда да бъдат изтрити. Той се базира на така наречен право да бъдеш пропуснат, което е планувано в европейския правилник за отбрана на персоналните данни и българския Закон за отбрана на персоналните данни.

Novini.bg също бе отправил искане до Комисията за отбрана на персоналните данни поради екстрасенса Деси, който бе наказан за измами, а в този момент упорства изявленията да бъдат изтрити от уеб страницата. В редакцията са получени и десетки други претенции от осъждани, които упорстват да бъдат забравени. Правото да бъдеш пропуснат бе въведено в европейския правилник през 2016 година и дава опция всеки жител да изиска от интернет да бъде изтрита информацията за него. То обаче не е безусловно право, споделя в мнението си Комисията за отбрана на персоналните данни, подписано от ръководителя ѝ Венцислав Караджов и членовете Цветелин Софрониев и Веселин Целков.

Становището е било признато в средата на предходната седмица. Изтриването на изявления може да бъде отказано, когато персоналните данни са обработени за журналистически цели и също така се нарушава правото на независимост на информацията, споделя още комисията. Тези изключения са планувани както в европейския правилник 2016/679 (станал прочут под абревиатурата GDPR), по този начин и в българския Закон за отбрана на персоналните данни.

,,Медиите и в частност публицистите са призвани да обезпечават бистрота и осведоменост на жителите, като по този метод способстват за отбраната на публичния интерес. В съответния случай е налице съображение за отвод на предявеното право на заличаване на персонални данни заради обстоятелството, че обработването им е належащо за практикуване на правото на независимост на изложение и правото на информация и не на последно място за осъществяването на задача от публичен интерес, която обуславя нуждата от информиране на обществото както за осъществените закононарушения, по този начин и за личността на причинителя поради неговата повишена социална опасност”, гласи едно от заключенията по жалбите на медиите, което е написала Комисията за отбрана на персоналните данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР