Медея в ромския квартал Столипиново. Театралният проект е част от

...
Медея в ромския квартал Столипиново. Театралният проект е част от
Коментари Харесай

Античен театър в ромския квартал Столипиново

" Медея " в ромския квартал Столипиново. Театралният план е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Оригиналното решение за интеграцията посредством спектакъл на децата от квартала е концепция на режисьора Десислава Шпатова, актрисата Снежина Петрова и екип от психолози.

Рано сутринта пловдивският квартал Столипиново ни позволява в спорната си атмосфера. Тук ситуацията несъмнено не допуска, че единствено по-късно една стаичка сред магазини за дънки и маратонки ще приюти ромски деца, люботипни за просвета и ще ги потопи във вълшебния свят на театъра. Снежина Петрова е Медея, а всичко е част от психодраматична работилница за деца, в която разиграват митът на Еврипит в актуален прочит.
С вас ще прекараме 2 часа, в които ще си играем на царе и царици, на богове и хора.
Античната Медея убива децата си, с цел да отмъсти на погрешния си брачен партньор. Но тъкмо тук, където на децата се постанова да пораснат прекомерно бързо, този мит не шокира, а тъкмо противоположното работи изцеляващо.

Александра Гочева, психодрама водещ: Когато ги слагаме в тази обстановка тук и това напрежение в Медея на изменничество, на разлъка на възмездие на беззащитност от време на време, те по тези тематики могат да работят нападателно и яростно тук, което след това пък да им разреши да са по-конструктивни, когато вземат решение сходни проблеми в личния си живот.Снежина Петрова - актриса: Знаете ли Медея е във всеки дом, във всяко семейство призръкът на Медея дебне съгласно мен.

Затова започваме работа с най-малките, тъй като те ще бъдат нашите посланици в фамилиите, в Интернет пространството, в случай че щете.
След театъра децата рисуват това, което ги е впечатлило най-вече. И обратно на упованията постоянно рисуват женитба. Всъщност психодрамата работи по този начин. Тя разсънва страстта, а посредством нея дребните могат интуитивно да схванат сериозните спорове от света на възрастните и да ги преработят.

Цветелина Спиридонова - художник: Със сигурност те са щастливи, въодушевени и постоянно питат по кое време отново ще имаме подобен план, което за нас е задоволство.
В рамките на плана се планува и галерия на детските рисунки. А през лятото на 2019-та към този момент за възрастни в Античния спектакъл в Пловдив ще се играе театрална постановката " Медея " на Десислава Шпатова с актьорското наличие на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Владимир Карамазов и още плеяда артисти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР