Медения язовец има прозвището на най-смелото животно на света.Той е

...
Медения язовец има прозвището на най-смелото животно на света.Той е
Коментари Харесай

Той е най-смелото животно на света: Сам обръща в бяг 10 лъва

Медения язовец има прозвището на " най-смелото животно на света ".

Той е босът на мафията в царството на дивата природа и въобще не му пука нито от лъвове, нито от леопарди или отровни змии, които си ги хапва на закуска.

Въпреки че е няколко пъти по-дребен от царя на животните, той сполучливо може да прогони цялостен прайд ловуващи лъвове, а и лъвовете добре знаят, че с него не би трябвало да се занимават.

Всички знаят, че той от пердах не бяга, а противоположното - нападна пръв и не се отхвърля.

Меден язовец (Mellivora capensis, Медояд) е тип от семейство Порови. Меденият язовец е публикуван из съвсем цяла Африка, западните и южните елементи на Азия, т.е. Белуджистан (източен Иран), южен Ирак, Пакистан и Раджастан (западна Индия). Той е единственият тип в род Mellivora и подсемейство Mellivorinae. Според Световните върхове на Гинес медният язовец е най-смелото животно на света.

Долната му част, бузите и лицето му са нормално черни или тъмнокафяви, до момента в който скалпът, вратът и гърбът му са нормално светлосиви или бели. Това оцветяване го прави елементарно видим на дневна светлина. Някои медни язовци, най-много тези от гората Итури в Демократична република Конго, са напълно черни. Достига дължина 66 – 75 cm, а опашката 20 – 30 cm. Тежи 13 – 19 kg.

Медоядът има много издължено тяло, само че е изразено набит и необятен по продължение на гърба. Кожата му е удивително гъвкава и му разрешава да се прекатурва свободно.

Кожата към врата е с дебелина 6 мм акомодация в битката с съперници.

Главата е дребна и плоска, с къса зурла. Очите са дребни, а ушите са малко по-големи от цепки, евентуално друга акомодация, за отбягване на провали при битка и битки с леопарди и лъвове. 

Медоядът има къси и здрави крайници, с пет пръста на всеки крайник. Лапите са въоръжени с доста мощни нокти, които са по-къси при задните крайници и удивително дълги на предните крака. Той е стапалостъпващо животно, чиито ходила са дебело подплатени. Опашката е къса и е покрита с дълги косми, като се изключи под основата.

Възрастните са високи от 23 до 28 cm при раменете и 68 – 75 cm на дължина (без опашката), като женските са по-дребни по отношение на мъжете.

Мъжките тежат от 12 до 16 кг, до момента в който женските тежат 9,1 кг. Черепната дължина е 13,9 – 14,5 см при мъжете и 13 см при дамите.

 

Има два чифта цицки.

Медоядът има анална торбичка, което е извънредно измежду животни от семейство порови. Миризмата на торбичката е задушлива и оказва помощ за усмиряване на пчелите, при нападения над техните кошери

Черепът има малко подобие с тази на европейския язовец, и значително прилича по-голяма версия на черепа на мраморен пор.

Черепът е доста стабилен, като при възрастните няма и диря от самостоятелна конструкция на костите. Черепната кутия е по-широка от тази на кучета.

Зъбната формула е 3.1.3.13.1.3.1. Зъбите постоянно демонстрират признаци на погрешно развиване, като някои зъби са извънредно дребни, под най-необичайни ъгли или отсъстват изцяло. Кучешките зъби са извънредно къси при месоядните.

Езикът е изострен и има сочещи обратно папили, които го подкрепят при обработката на сложни храни.

Зиме козината е дълга (с дължина 40 – 50 mm в долната част на гърба), и се състои от редки, груби, четиноподобни косми, като липсва бухнал мъх под едрата четина. Космите са даже по-редки в профил, по корема и слабините. Лятото козината е по-къса (с дължина единствено 15 mm на гърба) и даже по-рядка, оставяйки корема полугол. Муцуната, в профил на главата и долната част на тялото са чисто черни на цвят. Голяма бяла линия обгръща горната част на тялото, започваща от върха на главата и надолу до към основата на опашката.

Макар да е най-много отшелник, медоядите могат да ловуват по двойки през размножителния сезон през месец май. Малко се знае за любовните им привички. Смята се, че интервалът на бременността трае шест месеца, като нормално в следствие се появяват по две дребни, които се раждат слепи. Те споделят посредством жално скимтене. Продължителността на живота в дивата природа не е известна, въпреки и в плен да живее почти 24 години

Медоядите живеят в независимо изкопани дупки. Те са движимости копачи, които могат да изкопаят тунел в твърда почва за 10 минути. Тези дупки нормално имат единствено един вход и камера, която нормално не е огромна, единствено 1 – 3 метра в дължина. Не си вършат гнездо в камерата.

Въпреки че, нормално копаят дупки си, могат да се нанесат в изоставени бърлоги на тръбозъб и брадавичеста свиня или термитни могили.

Медоядите са интелигентни животни и са един от дребното типове, които са в положение да употребяват принадлежности. В документалния филм Land of the Tiger заснет през 1997 г. медояд в Индия е сниман да употребява инструмент: животното привлачва трупи и застава върху тях, с цел да доближи новоизлюпено земеродно рибарче.

Медоядите са пословично безстрашни и упорити животни, за които е известно, че нападат свиреп в пъти по-големи врагове, когато бягството е невероятно. Те са неуморни в борба и могат да раздерат доста по-големи животни във физически конфликти.

Нежеланието на множеството хищници към лов на медояди е довело до теорията, че козината на дребните гепарди е еволюирала да имитира оцветяването на медояда, за да се защищават от хищници.

Гласът на медояда е пресипнал. При чифтосване, мъжките издават мощни звуци сходни на грухтене. Малките поддържат връзка с майките си посредством жалостно скимтене.Когато са нападнати от кучета, медоядите крещят като мечета.

Хранителни привички

Медоядите имат най-разнообразната диета измежду животните от семейство порови.

В по-дивите региони, медоядите могат да ловуват когато и да е на деня, само че стават нощни животни в места с огромни човешки популации. Когато е на лов, медоядът потичва в тръс със същата скорост като млад мъж. Въпреки името си, медоядите са най-вече месоядни животни, и одобряват всевъзможен тип животинска храна в това число и мърша: дребни гризачи, скорпиони, птици, яйца, инсекти, гущери, змии, костенурки и жаби. Когато се постанова ядат и плодове и зеленчуци, а също и корени и луковици.

Те могат да ловуват жаби и гризачи, като да вземем за пример джербили и земни катерици, като ги изкопаят от техните дупки. Медоядите са в положение да се хранят с костенурки без усложнения, заради мощни си челюсти. Те убиват и ядат змии, даже и мощно отровните и огромни като кобри. Известни са случаи да копаят човешки трупове в Индия.

Поглъщат всички елементи на плячката си, в това число кожа, коса, пера, плът и кости, държейки храната си с лапи.

При търсене на растителна храна, те подвигат камъни или раздират кора от дърветата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР