Медът, освен че е вкусна храна, е и мощно средство

...
Медът, освен че е вкусна храна, е и мощно средство
Коментари Харесай

Медът е едно от най-добрите средства за унищожаване на бактериите

Медът, като се изключи че е вкусна храна, е и мощно средство за битка с бактериите. Този пчелен продукт има свойството да подсилва имунитета, да подпомага храносмилането и да облекчава признаците на простуда.

Още от древността медът се е употребявал като превантивна мярка против възпаление на рани. Той има няколко съществени свойства, благодарение на които се бори против инфекциите, написа dnes.bg.

Медът съдържа към 17% вода, а по-голямата част от него е главно фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (около 31%). Тези два основни типа захар в меда  привличат вода. Пчелният артикул е доста кондензиран разтвор, заради което не се разтваря при стайна температура, а се захаросва с течение на времето. На химически език това значи, че той се нуждае от вода.

Когато бактерия попадне в организма, медът противодейства като всмуква водата от непознатото тяло, което на процедура убива бактерията. Медът не съдържа задоволително количество вода, с цел да могат бактериите да живеят в него. Поради тази причина, той не се скапва.

Захарта обаче не е единствената съставна част, която трансформира меда в мощно антибактериално средство. В него се съдържа и глюкозооксидаза, която го прави мощно киселинен – среда, в която е съвсем невероятно бактериите да порастват. Когато глюкозооксидазата се разгради, тя се трансформира във водороден пероксид, а той унищожава клетъчните стени на бактериите.

Сладкият пчелен артикул съдържа и протеина пчелен дефензин-1. Той е част от имунната система на пчелите и функционалността му е да ги пази против бактериите, по-специално против тези, които предизвикват заболяване.

По време на проучвания от 1996-та и 2010-та година е установено, че пчелният мед може да помогне за лечението на изгаряния и кожни инфекции, което го прави антиоксидантно средство.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР