Медът често е сред най-високо оценените здравословни храни, които ни

...
Медът често е сред най-високо оценените здравословни храни, които ни
Коментари Харесай

Медът - вкусен и полезен, но защо е важно да не го нагряваме?

Медът постоянно е измежду най-високо оценените здравословни храни, които ни изпълват с сила. Той е богат на витамини и минерали и потребните му свойства за организма са неоспорими. Медът приема и лечебните свойства на билката или цвета на растението, от което е получен.

Той има антиоксидантен резултат, антибактериални и антигъбични свойства, укрепва имунитета, облекчава кашлицата, намалява кръвното налягане и усъвършенства паметта.

Медът има стотици потребни свойства, само че при нагряване някои от тях се губят.

Защо българският мед залежава в складовете?

„ Захаросаният мед не се харесва на всички и доста хора го загряват, с цел да възстановят неговата течна форма. Тогава обаче стартира да се трансформира кристалната решетка и молекулярната му конструкция ”. Това разяснява пред радио Sputnik диетологът Андрей Золотарев.

“След нагряване медът може да загуби редица потребни свойства. В него има избран брой ензими, които се унищожават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка ", предизвестява още той.

„ В същото време необятно публикуваното мнение за токсичността на меда, който е бил подложен на нагряване, не е правилно. Продуктът не става рисков за здравето ”, добавя експертът.

Фруктозата в него била доста значима за разграждането на алкохола

" Често се появява информация, че в случай че медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това надалеч не е правилно ", акцентира Золотарев.

„ За да се избегне " цялостното заличаване " на ензимите и витамините в него, е належащо медът да се загрява вярно. Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, до момента в който температурата спадне до 80 градуса, и едвам тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, би трябвало да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този метод бурканът с мед ще възвърне течната си форма постепенно ", показва Золотарев.

Диетологът не предлага загряването на меда в микровълнова фурна или на обичайна водна баня с вряла вода.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР