Мечките в зоологическата градина в София заспиват зимен сън, съобщи

...
Мечките в зоологическата градина в София заспиват зимен сън, съобщи
Коментари Харесай

Мечките в София и Белица заспиват зимен сън

Мечките в зоологическата градина в София заспиват зимен сън, заяви за Българска телеграфна агенция Катерина Зарева – завеждащ Екологичния център към столичния зоопарк. Шест от жителите на Парка за мечки в Белица към този момент спят, осведомиха на своята фейсбук страница от фондация " Четири лапи ", която взаимно с фондация " Бриджит Бардо " ръководи Парка.

Днес християнският православен календар уважава светеца Андрей, който съгласно легендата е стопанин на мечките. Затова и Андреевден е прочут още като Мечкин ден, който се отбелязва обичайно и в столичния зоопарк.

Мечките там са съвсем заспали и по тази причина от зоопарка не възнамеряват някакъв празник, а са подготвили материали, фотоси и видео, с които да срещнат над 50-те хиляди почитатели на фейсбук страницата на градината със симпатичните хищници - мечките.

В зоопарка в София двете евроазиатски кафяви мечки, мъжкият Тони и женската Марияна, още от октомври започнаха да си вършат бърлога във вътрешните пространства, внесоха си шума, сено, плява и си оформиха комфортни кревати. Вече не излизат на открито.

Приемат напълно малко вода и храна и се приготвят за зимен сън. Скоро дажбите им ще бъдат напълно спрени, тъй като няма да са им нужни, до момента в който спят, описа Катерина Зарева.

Мечката гризли на име Рони към момента е дейна, прекарва множеството време вътре, излиза, единствено когато сама реши да си подаде носа на открито. Скоро и тя ще заспи зимен сън, уточни екологът.

По думите ѝ мечките стартират мерки за зимния си сън още през август. През септември-октомври изпадат в хиперфагия - хранят се извънредно доста, с цел да натрупат телесна маса за зимата. Те имат характерна кафява мастна тъкан, която при метаболизиране отделя и вода в организма.

По време на зимния сън, прочут в науката като хибернация, мечките не употребяват храна и не пият вода. Даже стопират да " вървят до тоалетна ". Изключително забавен и малко прочут факт е, че по време на зимния сън женските раждат своите дребни, уточни Зарева.

Оплождането при мечките се случва през май. Както и при други хищници, и при мечките се следи така наречен забавена имплантация - оплодените яйцеклетки се прикрепят към матката и стартират да се развиват през есента, изясни експертът. Само след няколко месеца бременност, по време на зимния сън, дребните мечета се раждат с тегло до половин кг. Гушват се в майка си и сучат няколко месеца. Когато пристигна пролетта, излизат и стартират да се движат, описа Зарева.

Тя акцентира, че в столичния зоопарк има и мечки, които не спят зимен сън - Лиъм и Шрея. Те са представители на застрашения тип " бърнеста мечка ", който на Балканите се отглежда само в зоопарка в София. Тези животни населяват полупустинни местности, където няма зима и надлежно не изпадат в зимен сън. Вътрешните им пространства се отопляват и се пускат на открито единствено при подобаващи климатични условия, над избрана температура и при липса на вятър, уточни Катерина Зарева.

Специалистът осведоми, че зоопаркът взе участие в тригодишен теоретичен план, финансиран от Фонд " Научни проучвания ", осъществен от специалисти от Софийския университет и от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българската академия на науките.

Проектът, част от който е и самата Катерина Зарева, е обвързван с проучване на държанието на мечките по време на зимния им сън. В рамките на плана се проучва държанието на мъжката мечка Тони, посредством особено сложена камера във вътрешното му помещение. Поставени са камери и в Парка за мечки в Белица.

Тази година първа от деветнайсетте мечки, които населяват Парка в Белица, е заспала 32-годишната Светла, някогашна " танцуваща мечка " в курортите по Черноморието и в цяла България, избавена през 2007 година Сега тя спи умерено в бърлогата, която е подготвила с доста отдаденост, описаха от фондация " Четири лапи " на своята фейсбук страница.

След Светла в дълга сънливост са се отпуснали и мечките Сузана, Мима, Чарли и Дана. По-късно към групата на спящите мечки се е включила и 22-годишната Йета, избавена от Албания през 2017 година.

Преди идването си в Парка, Йета в никакъв случай не е имала опция да се унесе в зимна сънливост, само че се е приспособила извънредно бързо и е заспала още първата зима в новия си дом. Йета се оказа огромна поспалана и предходната година бе една от мечките, която се разсъни последна - чак на 10 април, разясняват от екипа на Парка.

Оттам осведомят, че защото на открито става все по-тихо и студено и мечките им една по една се унасят в зимен сън, паркът затваря за гости до пролетта. На 28 ноември мечките за финален път одобряваха посетители за тази година.

Паркът за мечки (Парк за реадаптация на танцуващи мечки, както се споделяше до 2022 г.) е ситуиран в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км от Белица, област Благоевград, и на 180 км от София. Той предлага на своите жители гъсти гори и хълмове за разходка и усамотение, поляни и особено построени слънчеви места за отмора. Изградени са и разнообразни по мярка и форма езера за къпане и бърлоги за сън, показват на уеб страницата на Парка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР