Мечките не са котки или кучета и храненето им в

...
Мечките не са котки или кучета и храненето им в
Коментари Харесай

Учени откриват все повече доказателства, че мечките не са месоядни

Мечките не са котки или кучета и храненето им в зоопарковете евентуално редуцира живота им, е мнението на американски учени, представени от електронното издание EurekAlert.

Проучване, оповестено в Scientific Reports и отдадено на диетата на огромните панди и на бърнестите мечки, дава още доказателства, че тези животни са всеядни като хората и се нуждаят от доста по-малко протеини спрямо тези, които нормално получават с храната в зоологическите градини.

" Мечките не са месоядни животни в най-тесния смисъл като котка, чийто хранителен режим е с високо наличие на протеини ", изяснява водещият създател Чарлз Робинс, професор  във Вашингтонския университет. " В зоологическите градини постоянно, без значение дали става въпрос за полярни, кафяви или бърнести мечки, рекомендацията е да бъдат хранени като че ли са месоядни животни и имат нужда от високо наличие на протеини. Когато вършиме това, в действителност, постепенно ги убивате ", предизвестява експертът.

При обособени опити учените дават на огромни панди и бърнести мечки в зоологически градини в Съединени американски щати опция за безкрайно количество храна от разнообразни типове, като задачата е да видят желанията на животните. Те водят дневник за избора им.

В съдействие с откриватели от Тексаския университет Ей енд Ем и зоопарка в Мемфис експертите тестват усета на двойка огромни панди, с цел да се откри пожеланият от тях бамбук.

Оказва се, че пухкавите животни избират богатите на въглехидрати стъбла вместо съдържащите повече протеини листа. В избрани моменти пандите употребяват съвсем напълно култивирано растение, да вземем за пример през 98 % от времето през месец март. Изследователите проучват и данни от пет китайски зоопарка с огромни панди, които сполучливо са се развъдили и чийто хранителен режим е с високо наличие на въглехидрати и ниско равнище на протеини.

В няколко изследвания на питателните привички на шест бърнести мечки в зоологически градини в Кливланд, Литъл Рок и Сан Диего са показани в неограничени количества авокадо, печени сладки картофи и ябълки, написа Българска телеграфна агенция. Те избират съвсем напълно богатото на мазнини авокадо, като употребяват почти 88 % от него към 12 % сладки картофи и подценяват всички ябълки. Това демонстрира, че бърнестите мечки избират артикули с високо наличие на мазнини и малко въглехидрати, а сходна диета в дивата природа включва термити и мравки, също техните яйца и ларви.

Предпочитаните от животните артикули са доста по-различни от диетата с високо наличие на въглехидрати, която нормално им се предлага в плен. Бърнестите мечки, които са локални за Индия, нормално живеят единствено към 17 години в зоологически градини в Съединени американски щати, съвсем две десетилетия по-малко от оптималната дълготрайност на живота, постижима при грижи за тях. Най-честата причина за гибелта им е рак на черния дроб.

Изследователите виждат сходен модел и при предходни изследвания на полярни мечки. Те демонстрират, че в плен тези животни нормално се хранят с артикули с високо наличие на протеини. Ако им се даде опция на избор, те избират богатата на мазнини диета, типична за дивите полярни мечки. Този тип животни в зоологическите градини нормално умират към 10 години по-рано, най-често от бъбречно и чернодробно заболяване, които могат да се развият от дълготрайно инфектиране на съответните органи, евентуален резултат от дългогодишна неприятно уравновесена диета, споделят експертите.

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР