Мечка нападна и уби конче на два месеца край дупнишкото

...
Мечка нападна и уби конче на два месеца край дупнишкото
Коментари Харесай

Инцидент с мечка край дупнишкото село Бистрица

Мечка атакува и умъртви конче на два месеца край дупнишкото село Бистрица. Инцидентът станал в местността Очеви ливади, която се намира покрай последните къщи в селото. Хората са обезпокоени от нападението на хищника и упорстват да бъдат взети ограничения, защото това не се случва за първи път.

Евгени Минев оставил конете си да пасат през нощта единствено на 800 метра от селото. Сутринта, когато отишъл да ги прибере, видял, че най- дребното конче било нападнато.
Евгени Минев: Преди 10 дни и в Самораново, в една от къщите, на един мой другар отново същото. Жребчето изядено цялото.
В непосредственост до мястото, където е станал случаят, има екопътека, по която минават доста туристи, само че локалните поданици споделят, че не се тормозят, тъй като са привикнали хищниците да слизат наоколо до селото.
Кирил Огненски, кмет на с. Бистрица: Най-вероятно било напълно малко мече, нормално по това време на годината не би трябвало да се случва, тъй като в този момент има храна в планината, само че мечката е по-опасна пролетно време, като се разсъни и няма храна, тогава може да слезе.
От ловната дружинка в Бистрица обясниха, че не могат да подхващат ограничения и да провеждат хайка за хищника.
Асен Златев, ловец: Мечката е безспорен див звяр и безусловно неразрешена за отстрел. Могат единствено специфичните служби да отстрелват такива животни - Министерството на земеделието и храните, с държавните горски стопанства.
За казуса са осведомени горските чиновници. А съветът на експертите към стопаните е да не оставят животните си през нощта без контрол.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР