Мечка гризли, която уби жена по-рано тази година, беше евтаназирана, след като нахлу в къща с малко, за да открадне храна

...
Възрастна мечка гризли с история на конфликти“ беше евтаназирана в
Коментари Харесай

Възрастна мечка гризли с „история на конфликти“ беше евтаназирана в събота, след като нахлу в дом през кухненски прозорец, докато беше с малко и взе контейнер с кучешка храна, съобщи Montana Fish, Wildlife & Parks в съобщение за пресата.

С разрешение от Службата за риба и дива природа на САЩ служителите на Montana Fish and Wildlife застреляха възрастното гризли „поради непосредствена заплаха за обществената безопасност от поведението на мечката, свързано с храната“, се казва в съобщението.

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЙЕЛОУСТОН, УАЙОМИНГ, СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ - 2017/06/02: Майка Гризли и нейното малко се разхождат през поляна в Национален парк Йелоустоун. (Снимка от Will Powers/SOPA Images/LightRocket чрез Getty Images) НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЙЕЛОУСТОН, УАЙОМИНГ, СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ - 2017/06/02: Майка Гризли и нейното малко се разхождат през поляна в Национален парк Йелоустоун. (Снимка от Will Powers/SOPA Images/LightRocket чрез Getty Images) Will Powers/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

46-килограмовото мъжко малко, което беше близо до възрастното гризли, беше заловено и се намира в Хелена в рехабилитационния център на агенцията за диви животни. В следващите няколко седмици малкото ще бъде преместено в зоопарк.

Чрез генетичен анализ и други идентификационни характеристики беше установено, че възрастната мечка гризли е същата мечка, замесена във фаталното нападение на жена през юли близо до Западен Йелоустоун, се казва в съобщение на агенцията.

През 2020 г. същата мечка участва и в среща, която нарани човек близо до Henrys Lake State Park в Айдахо, се казва в съобщението.

След внимателна оценка и двата инцидента бяха определени като „отбранителни реакции“ на мечката, каза агенцията.

„Бяха положени многобройни усилия за улавяне и отстраняване на мечката след фаталната атака през юли поради близостта на инцидента до резиденции, къмпинги и пътеки за OHV (автомобили извън магистрали). Тези усилия бяха неуспешни“, се казва в съобщението.

Мечките гризли са защитени като застрашен вид в съседните 48 щата. Те рядко проявяват хищническо поведение към хората, според Междуведомствения комитет за мечките гризли, който има представители от федералните агенции за дивата природа и управлението на горите, заедно с държавните агенции за дивата природа в Айдахо, Монтана, Вашингтон и Уайоминг.

„10-годишното женско гризли първоначално е било уловено през 2017 г. за изследователски цели“, казаха от Montana Fish, Wildlife & Parks.

„Монтана е страната на мечките“ и по това време на годината „мечките са активни за по-дълги периоди, тъй като консумират повече храна в подготовка за зимен сън. Този период се припокрива с ловния сезон и други есенни развлекателни дейности“, отбелязват от агенцията.

Агенцията изброи няколко начина да останете в безопасност в райони, които може да включват мечки, като например:

• Носете спрей за мечки и бъдете готови да го използвате незабавно.

• Пътувайте на групи и вдигайте шум, за да предупредите мечките за вашето присъствие.

• Стойте далеч от животински трупове, които често привличат мечки.

• Съхранявайте боклука, хранилките за птици, храната за домашни любимци и други атракции в сигурна сграда.

• Никога не хранете диви животни. Мечките, които са приучени да получават храна, губят естественото си поведение при търсене на храна и представляват заплаха за безопасността на хората. (Незаконно е да се хранят мечки в Монтана.)

Холи Ян от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР