Мечетата-тийнейджъри, които бяха забелязани от хора вчера в Доспатско, били

Мечетата-тийнейджъри, които бяха забелязани от хора вчера в Доспатско, били ...

Мечетата-тийнейджъри в Доспатско.


Мечетата-тийнейджъри, които бяха забелязани от хора вчера в Доспатско, били изоставени от майката, затова се наложило еколози да ги преместят в Парка за танцуващи мечки край Белица.
 
Три малки мечета без майка се появиха вчера в района на село Барутин, община Доспат, на асфалтов път в близост до река. Според специалистите трите мечета са на възраст не повече от четири месеца.
 

Велин Метов

След получен сигнал на дежурен телефон на РИОСВ-Смолян в събота около обяд е била организирана спасителна акция, в която се включили и екипи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и фондация "Четири лапи".
 

"С цел безопасност, както за мечетата, така и за жителите на селото, животните са прибрани от Спешната група към екоинспекцията. Извършен е няколко часов оглед в района, като са търсени следи от майката. Тъй като тя не е намерена, със съдействието на МОСВ са предприети мерки по координиране на съвместни дейности с фондация "Четири лапи", съобщи директорът на РИОСВ-Смолян инж. Екатерина Гаджева.
 

Велин Метов

"Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти", допълни още Гаджева.
 

Велин Метов

В района на село Барутин ще се поставят фотокапани и ще се следи дали ще се появи майката на мечетата, потвърдиха още от РИОСВ-Смолян. Ако тя не бъде открита следващата седмица, малките ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда.

Източник: dariknews.bg