Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия.

...
Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия.
Коментари Харесай

Св. мчк Талалей. Св. Лидия Филипянка

Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил доктор по специалност. Смело изповядал християнската си религия, поради което бил подложен на изтезания. Бог обаче пазел светия страдалец - невидима Божия мощ трансформирала мозъците на палачите му Александър и Астерий и те също станали християни. Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил. Останал незасегнат, той бил даден на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него Накрая бил посечен с меч в 284 година

Житие на св. свети страдалец Талалей

Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен хубав момък, по занимание доктор. След като самоуверено изповядал своята религия в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи - Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Невидима Божия мощ побъркала мозъка на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят разбрал това, помислил, че палачите съзнателно се подиграват с него, и незабавно заповядал да ги подложат на изтезания.

Тогава Александър и Астерий измежду мъченията извикали:

- Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, имаме вяра в Христа и страдаме за Него!

Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а самичък взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но внезапно ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го избави, което незлобивият страдалец Христов и направил с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил.

Останал незасегнат, той бил хвърлен на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него.

Най-после св. страдалец Талалей бил посечен с меч и се преселил във безконечния живот в 284 година.

Света мъченица Лидия
Света Лидия
Филипянка

Лидия била продавачка на багрени платове и слушала дружно с другите дами какво приказва Св.Павел Апостол по време на задачата си в нейния град. Тя и цялото й семейство се обърнали във вярата и Лидия приела Свети Павел Апостол да живее в дома им. Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година). Филит бил царски консултант. С жена му Лидия имали двама синове Македон и Теопрепий.

Св. Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала дружно с другите дами какво приказва Св. Апостол Павел по време на задачата си в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й и тя и цялото й семейство приели християнската религия.

Според историците това не е същинското й име, а обозначение че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в рамките на персийската империя 323 година пр.н.е., жителите му не престават да се назовават " лидийци " много врем по-късно. В българската национална традиция думата " Лида " се употребява за синоним на " капризна госпожица ".

Лидия и Филит били християни и затова били хванати и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да опонира на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а по-късно ги затворили в тюрма. През нощта им се явил ангел, с цел да им вдъхне храброст.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в казан, цялостен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът незабавно изстинал. Щом научил това, измператор Адриян дошъл от Рим, изпълнен с яд и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и след това да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците почнали да се молят и да благодарят на Бога. След това умряли.

Лидия - има гръцки генезис и е име на кралство в антична Месопотамия (1200 - 323 година пр.н.е.), дом на именито богатия крал Крез. Първата жена, наричана Лидия, е брачната половинка на Филит, само че съгласно историците това не е същинското й име, а обозначение че е лидийка тъй като е родена в Лидия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР