McCarthy под натиск, тъй като спирането се очертава на фона на консервативна съпротива

...
Остават само пет дни, но в Конгреса все още няма
Коментари Харесай

Остават само пет дни, но в Конгреса все още няма жизнеспособен план за предотвратяване на спиране на работата на правителството и се появи усещане за неизбежност, тъй като законодателите се подготвят за изтичане на федералното финансиране в края на седмицата.

Ръководството и в двете камари иска да приеме краткосрочно удължаване на финансирането, но блок от твърдолинейни консерватори в Камарата на представителите се възпротиви на перспективата за временен законопроект и засили натиска върху председателя Кевин Маккарти да избира между спиране или гласуване за отстраняването му от лидерския му пост.

Тъй като републиканската партия не гласува за приемане на временен законопроект, Маккарти насочва вниманието в началото на седмицата към усилията за придвижване на поредица от сметки за разходи, включително за отделите на отбраната и вътрешната сигурност.

Приемането на тези законопроекти няма да спре затварянето в края на седмицата, но тъй като консерваторите изискват приемането на законопроектите за финансиране за цялата година, Маккарти се надяваше, че инерцията на мерките може да доведе до достатъчно откази, за да подкрепи републиканския законопроект за спиране. Въпреки това не е ясно дали дори тези законопроекти могат да напреднат на фона на дълбоки разделения в рамките на републиканската конференция в Камарата.

Очаква се Маккарти да се изправи пред още един тест за лидерството си във вторник, тъй като ръководството на Републиканската партия в Камарата на представителите посочи, че планират да проведат процедурно гласуване на правило за напредване на тези мерки. Очакваното гласуване идва, след като хардлайнерите отклониха подобно процедурно гласуване за законопроект за отбраната миналата седмица в голямо смущение за лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите. Всички очи ще бъдат насочени към Къщата, за да видят дали този спектакъл ще се повтори.

Междувременно лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл все още преговарят за краткосрочен законопроект, който да остави правителството отворено след 30 септември, въпреки че няма гаранция, че който и да е план на Сената ще може да мине в Камарата.

Лидерите на Сената обсъждат предложение, което може да мине бързо в камарата и да не бъде затънало в процедурни пречки. Един нерешен въпрос: Как да се справим с 16 милиарда долара помощ за природни бедствия и 24 милиарда долара за помощ на Украйна, според двама сътрудници на Сената, запознати с въпроса.

Двете страни обсъждат дали да включат част от това искане за финансиране или да го отложат за по-късна дата. Също така неуредено: продължителността на разделителната способност за спиране. Ако те включват финансиране от Украйна, сенаторът от Републиканската партия Ранд Пол от Кентъки заплаши да забави приемането на законопроекта.

Сенатът трябва да проведе първоначално процедурно гласуване във вторник вечерта, за да придвижи приетия от Камарата на представителите законопроект за преупълномощаване на Федералната авиационна администрация – който може да се използва като законодателно средство за версията на Сената на временен законопроект за предотвратяване на спиране.

Законодателният текст на временния законопроект на Сената все още не е официално разкрит. Но Шумър посочи миналата седмица, че повдигането на законопроекта, приет от FAA, може да даде на Сената път за избягване на спиране. Временно удължаване на финансирането може да бъде включено в законопроекта на FAA, тъй като сегашните правомощия на FAA за работа ще изтекат в края на септември, създавайки още един краен срок за законодателите да действат.

Маккарти призова срещу затваряне в понеделник, оптимистично намеквайки, че смята, че републиканското ръководство има гласовете за очакваното процедурно гласуване във вторник, но каза, че ще остави окончателната оценка на определените броячи на гласове в конференцията на Републиканската партия в Камарата.

„Е, имахме редица хора, които казват, че биха гласували за правилото“, каза той, но добави, че „ще остави това на произвола“.

 Общ изглед на сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Общ изглед на сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Греъм Слоун/Sipa САЩ/AP

„Мисля, че сме много по-силни, когато останем отворени“, каза Маккарти относно перспективата за спиране на работата на правителството.

Спирането би имало големи въздействия, които биха се усетили в цялата страна. Ако това се случи, много правителствени операции ще спрат, докато някои услуги, считани за „съществени“, ще продължат.

Правителствените операции и услуги, които продължават по време на спиране, са дейности, които се считат за необходими за защита на обществената безопасност и националната сигурност или се считат за критични по други причини. Примери за услуги, които са продължили по време на минали спирания, включват защита на границите, федерално правоприлагане и контрол на въздушното движение.

Ману Раджу и Лорън Фокс от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР