МБАЛ Поморие да стане учебно-практическа база за обучение на студенти

...
МБАЛ Поморие да стане учебно-практическа база за обучение на студенти
Коментари Харесай

МБАЛ Поморие да стане база за обучение на студенти, предлага кметът

МБАЛ Поморие да стане учебно-практическа база за образование на студенти и стажанти в специалностите „ Медицина “, „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “ и „ Лекарски помощник “, като подписа контракт с бургаския университет. Това предлага кметът на община Поморие Иван Алексиев в докладна бележка до локалния Общински съвет, оповестяват от общината.

„ Работата в тази посока е дългогодишна. Проведохме доста диалози и срещи, а направените вложения в МБАЛ Поморие през годините, не без дейната позиция на болшинството от Общинския съвет, дадоха своите резултати с действителната опция напълно скоро МБАЛ Поморие да се трансформира в университетска болница. Целта ни бе освен да запазим болничното заведение като болница, само че и сполучливо да развием здравната процедура и обслужване, за които извънредно доста занапред нататък ще разгадавам и на новосъздаденото болнично настоятелство към МБАЛ Поморие “, споделя още кметът Алексиев.

Сред претекстовете във импортираната докладна е записано, че със сключването на този контракт и даването на практическа база за образование на студенти ще се реализира привличане и задържане на млади медицински експерти, които, след провеждането на стажа в болничното заведение и дипломирането си, ще продължат да работят и живеят в града. Това ще повлияе извънредно позитивно на цялата община, като от една страна ще се увеличи качеството и бързината на предоставяната болнична и следболнична помощ, ще се ползват модерни и акуратни медицински практики и технологии, а въпреки това в града ще се устроят млади и образовани хора, които ще работят и ще основат фамилии. Освен професионализъм и профилирани умения, жителите на общината ще получават полагащото им се почитание, грижи,  внимание и налично здравно обслужване, показва още кметът в претекстовете си.

След сключване на съглашението шефът на МБАЛ Поморие ще започва процедура за акредитиране на болничното заведение като учебно-практическа база за образование на студенти и стажанти от университет „ Професор доктор Асен Златаров “ – Бургас.

Именно предвид на опциите за привличане на млади медицински фрагменти и експерти, както и обезпечаване на професионално и надеждно здравно обслужване в община Поморие, кметът Алексиев предлага и да се вземе решение за отдаване чартърен за период от пет години посредством обществен търг, на пространства, част от постройката на болничното заведение, за медико-диагностична лаборатория, в която да се организира клинично образование на студенти от професионално направление „ Здравни грижи “ и следдипломно образование на лица с професионална подготовка „ доктор “.

Гласуването на предложенията следва на идната постоянна сесия на Общинския съвет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР