МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва над 80 хиляди

...
МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва над 80 хиляди
Коментари Харесай

МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев стана на 100 години

МБАЛ „ Иван Скендеров “ – Гоце Делчев обслужва над 80 хиляди души от четири общини – Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев.

.

„ Това, което успяхме да създадем през последните две години, което е от огромна изгода за обществото, е новата активност по инвазивна кардиология, където се лекуват незабавните случаи от инфаркт и други незабавни сърдечни положения “, сподели в изявление за Радио Благоевград шефът на МБАЛ „ Иван Скендеров “ доктор Петър Филибев.

През последните две години към екипа на болничното заведение са се включили експерти от столицата, които да оказват помощ за пациентите в региона. По стратегия на Община Гоце Делчев, която е за специализация на млади лекари, са почнали работа осем нови фрагменти.

Болницата е учредена преди един век и стартира да лекува хората освен от целия Неврокопски край, само че и от Доспат, и от Велинград. Наричат я на името на Иван Скендеров, който е роден в Гоце Делчев, само че емигрира в Западна Германия, където построява стабилен бизнес. Предприемачът в никакъв случай не не помни родния край и прави голям жест към своите съграждани. Дарява високотехнологична инсталация и огромна сума пари. С решение на тогавашното Министерство на националното здраве тази сума обаче я прибира страната, само че се отпускат други пари за строителство на нов хирургически блок. Този градеж по този начин и не се довършва поради вятъра на смяната през 1989 година на предишния век, обрулил съвсем всичко от соцвремената.

В тези години болничното заведение е процъфтяваща – лекува доста пациенти, на година се раждали над 1000 деца в родилното поделение, имало и премного висококвалифицирани медици.

След 1989-а обаче всичко се трансформира. Постепенно болничното заведение губи своята непоклатимост. Тя става една от многото общински лечебни заведения у нас, неглижирани от страната и оставени на самотек.

Постепенно финансирането понижава и здравното заведение стартира да натрупа задължения.

Години наред МБАЛ „ Иван Скендеров “ оцелява на ръба. Многобройните помощи на Общината съумяват да закърпят ситуацията, само че болничното заведение остава в сериозно положение. Недостатъчното финансиране води след себе си и други проблеми – отлив на лекари поради ниски заплати, липса на съвременна инсталация за диагностика, липсват вложения в материалната база. Здравното заведение нееднократно е посочено като образец за неналичието на отношение от страна на страната към общинското опазване на здравето.

През 2020 година, в разгара на коронавирус пандемията, болничното заведение бе сложена в невиждана обстановка – огромна част от лекарския екип заплаши да напусне работа, несъгласни с политиката на тогавашния шеф. Опасността здравното заведение да остане без медицински личен състав бе действителна, само че общите старания на локалната власт и огромна част от здравните чиновници тушираха напрежението и не се стигна до най-страшното – да няма кой да се грижи за болните.

Тогава за шеф бе назначен доктор Петър Филибев. Той и кметът Владимир Москов сплотиха старания за това болничното заведение да излезе от графата на западналите общински лечебни заведения.

" Днес задълженията са стопени напълно, а те бяха над 2,4 милиона лв.. Заплатите на медици и личен състав бяха увеличени с съвсем 25% от 1 януари тази година. Заради всичко това се притеглят и лекари от други градове, като има и експерти от " Пирогов " и болница „ Света Екатерина “, твърди доктор Филибев. Той призна, че в реанимация се трудят единствено лекари, които не са от Гоце Делчев, а в травматология четирима от шестимата медици са пенсионери. Но има вяра, че дружно с Община Гоце Делчев ще съумеят да привлекат експерти в тези две отделения. И освен в тях, а ще обезпечат 100% с фрагменти и останалите отделения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР