Мазни храни, най-вече тестени или пък пържени, са онова, с

...
Мазни храни, най-вече тестени или пък пържени, са онова, с
Коментари Харесай

Какво да правим след преяждане с мазна храна?

Мазни храни, най-много тестени или пък пържени, са това, с което прекаляват доста от нас през почивните дни. Те са цялостни с калории, трансмазнини и наситени мазнини, които водят до затлъстяване. Увеличават риска от диабет вид 2 и сърдечни болести, покачват кръвното налягане и неприятния холестерол. За да предотвратим всички тези проблеми, би трябвало да внимаваме след преяждане и за в бъдеще да ограничим тяхната консумация.

Какво да вършиме след ястие на мазна храна?

1. Пийте хладка или леко топла вода

Течностите са значими. Но откакто прекалите с мазното, по-добре си налейте чаша хладка вода. Това ще ви помогне за усмиряване и активиране на храносмилателната система. Причината е, че водата спомага за обособяване на отпадните артикули.

Пиенето на топла вода оказва помощ за разграждането на питателните субстанции в тяхната смилаема форма. Ако не приемате задоволително вода, тънките вътрешности ще всмукват вода от храната за процеса на храносмилане, което води до дехидратация и запек.

2. Пийте детокс напитка

След толкоз мазна храна е хубаво да погълнете нещо, което несъмнено оказва помощ за детоксикацията на организма. Детокс напитките са потребни за изхвърлянето на токсините след преяждане, написа tialoto.bg. Някои са ефикасни и за загубата на тегло. Така да вземем за пример тези с лимон имат позитивен резултат за понижаване на телесните мазнини.

Можете да потърсите предписания за детоксикиращи питиета, които да приготвите и изпробвате вкъщи в най-скоро време.

3. Движете се

В случай, че сте преяли, изключително с мазните храни, не правете грешката да легнете или да се отпуснете на дивана. Смята се, че вървене за към 30 минути след щедро хранене усъвършенства храносмилането. То предизвиква напредването на мазната храна в червата.

4. Планирайте идващото си хранене

Ако сте прекалили с мазнините, не продължавайте да ядете безразсъдно при идващите хранения. Планирайте деликатно какво ще имате в менюто. За предпочитане е да не поглъщате импулсивно нездравословни храни, с които ще ви стане по-тежко.

Включете зеленчуци и пълнозърнести храни в диетата си, поддържайте хидратацията като пиете задоволително вода и сокове. Ако сте преяли с мазната храна, внимавайте какво ще имате за вечеря. Тя би трябвало да е по-лека, с цел да спите по-спокойно.

5. Приемайте пробиотици

Редовният банкет на пробиотици оказва помощ за балансиране на чревната флора. А тя може да се наруши след много мазни храни. Можете да хапнете купичка кисело мляко или малко прясна извара, с което ще си набавите скъпите субстанции и ще подсилите имунитета.

След мазнините може да заложите на закуски с пробиотици – било то заран или следобяд.

6. Яжте повече плодове и зеленчуци

Чрез многообразие от плодове и зеленчуци в менюто ще си осигурите задоволително витамини, минерали и фибри. Те са изключително нужни на тялото след преяждането. Мазните храни са лишени от тях и за сметка на това са с високо наличие на наситени и трансмазнини, които предизвикват запек.

Похапвайте плодове с ядки и семена като освежаваща утринна закуска. На обяд наложително приготвяйте салата с пресни зеленчуци.

7. Не си лягайте незабавно след хранене

Никога не си лягайте, в случай че преди малко сте погълнали голямо количество мазна храна. Трябва да имате период от най-малко 2-3 часа сред вечерята и времето за лягане. В противоположен случай ще имате проблеми с храносмилането като отичане, газове, болки и други.

Не забравяйте, че на всеки му се случва да прекали с мазната храна. Важното е да не го прави редовно. Ако по-късно приема точните храни и управлява количеството на порциите, може да избегне страничните резултати. И съгласно лекарите, едно здравословно и уравновесено меню е най-подходящо в този случай.

Бонус – може ли да пием мляко след мазна храна?

Много хора пият прясно мляко, с цел да заспят по-лесно. Но може ли то да се употребява след мазна храна? За да подобрите храносмилането, по-добре налейте чаша хладка или леко топла вода. Тя ще понижи чувството за тежест след преяждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР